Recensioner

Recension 2020 för Battlefield V

Skriven av Nordicgamers

Vad är Battlefield V?

Battlefield V är ett spel där du spelar som first person shooter. Spelet utvecklades av EA Dice men släpptes av Electronic Arts i november 2018. Detta är den sextonde delen i Battlefield-serien, och släpptes samtidigt till Microsoft Windows, Playstation och Xbox. Spelet utspelar sig under andra världskriget och är en tematisk fortsättning på Battlefield I, som utspelade sig under första världskriget. Battlefield V har kvar de fyra klasserna som även finns i de andra Battlefield-spelen: Medic, Scout, Assault och Support. 

Spelaren blir invald i två olika lag av de fyra som finns: Nazityskland, Kejsardömet Japan, USA eller Storbritannien. 

Hur du spelar Battlefield V

I Battlefield V kan du välja mellan att spela i läget som single player eller multi player.

Om du väljer att spela på egen hand som single player så är Battlefield uppdelar i fyra kapitel som kallas för War Stories. De har olika scenarion och du spelar olika personer i varje kapitel, men den gemensamma nämnaren är att du får uppleva inte tidigare berättade historier om soldater som var med under kriget.

Kapitlen heter

 • Under no flag – här spelar du en bankrånare, Billy Bridger, som går med i den brittiska armén för att undvika att hamna i fängelse. Tillsammans med en annan soldat ska du infiltrera det ockuperade Nordafrika för att förstöra tyska flygfält, men saker går inte riktigt som planerat.
 • Nordlys – den här historien utspelar sig i Norge, och handlar om en norsk kvinna, Astrid, som har infiltrerat tyskarna i landet och blivit tillfångatagen. Hennes dotter Solveig försöker rädda henne.
 • Tirailleur – hösten 1944 så stormades Normandie. Frankrike befrias från Tyskland, och ett land som hjälpte till med soldater var Senegal. Här spelar du en ung senegalesisk soldat, Deme Cisse, som tillsammans med sina kamrater blir tillfångatagna av tyska soldater.
 • The Last Tiger – det är våren 1945 och du spelar den tyska soldaten Peter Muller. Alla tyska soldater har fått order om att kämpa till döds som ett sista desperat försök att inte förlora kriget. 

Om du väljer att spela som multiplayer blir du indelad i någon av de klasser som finns i spelet och även i två av lagen som finns. Ofta spelar man i grupper om fyra där varje gruppmedlem tillhör en av klasserna. 

De klasser som finns är 

 • Medic – de hjälper laget att överleva och må bra. De kan få sina dödade medsoldater att återuppstå, läka skador och har tillgång till medicinsk utrustning.
 • Scout – upptäcker fiender och oskadliggör dem. De har bland annat tillgång till specialvapen och teleskop.
 • Assault – anfallaren i gruppen. Har även de tillgång till vissa vapen som bara tillhör den här klassen. De kan även bland annat ta ammunition från fallna och döda fiender.
 • Support –  de ser till att gruppen har allt som de behöver, håller reda på utrustning, ammunition, vapen. De kan även laga trasiga vapen och maskiner, och vara med i strid.

Du spelar även i någon av de fyra lag som finns; Nazityskland, Kejsardömet Japan, USA eller Storbritannien. Det finns även ganska många modes att välja på i multiplayer mode. Några av dem är 

 • Squad Conquest – här spelar ni åtta mot åtta, och målet är att ta fiendernas flaggor för att förhindra dem från att spawna.
 • Airborne – du lämnar ett flygplan i en fallskärm ner på slagfältet för att ta del i en kommande invasion.
 • Conquest – en klassiker. Här kan man spela upp till 64 spelare samtidigt, och ni slåss om viktiga platser på slagfältet.

I spelet finns det även två olika valutor i spelet; Company Coins, som man får när man spelar, och Battlefield Currency, som man kan köpa med riktiga pengar. Du kan bland annat köpa utrustning och vapen för pengarna.

Karaktärer i Battlefield V

Det finns många intressanta karaktärer i Battlefield V. Några av dem är:

 • Peter Müller: mycket erfaren tysk kommendant. Han visar vissa tecken på inre konflikt; han ser det som sin plikt att fortsätta kämpa, men har tvivel när det kommer till den tyska regimen.
 • Solveig Bjørnstad: associerad med och arbetar tillsammans med den norska motståndsrörelsen. Hennes mamma, Astrid, var infiltratör. 
 • William Bridger: brittisk bankrånare och medlem av den brittiska armén. Oerfaren som militär, men efter sin karriär som bankrånare är han van att hantera explosivt material och är en bra strateg.

Vad är nytt i Battlefield V

Några nyheter för Battlefield V var att när det släpptes så behövdes det inget premium pass för att få tillgång till hela spelet. Du betalar endast för spelet en gång och får sedan tillgång till hela spelet, inklusive uppdateringar. 

Både single- och multiplayer erbjuds i spelet, vilket inte har varit standard i de tidigare Battlefield-spelen. Här kan du spela i tre olika spellägen – singleplayerläget war stories som återkom i Battlefield V, co-op-uppdraget Combined Arms som erbjuds för upp till fyra spelare, samt multiplayerläge. 

Utvecklarna har även satsat på att förbättra vapen, stridsvagnar och flygplan för att höja spelupplevelsen. Spelare kan även skapa sitt eget utseende, från klädsel till vapen, vilket är nytt för Battlefield V. 

Klaner inom Battlefield V

En känd klan inom Battlefield V:

 • ProLegion Gaming’s Battlefield, som grundades i maj 2016 och är ett brittiskt lag.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är Battlefield V en naturlig fortsättning på de andra spelen i serien. Den fick blandade recensioner när den släpptes, men har ändå blivit ett framgångsrikt spel och många kritiker har blivit mer positivt inställda. Mycket av spelet handlar om samarbete och strategiskt tänkande, men det innehåller även mycket action för de som uppskattar det. Ju mer du spelar, desto mer framgångsrik blir du och desto fler föremål kan du låsa upp; så ju mer du spelar, desto bättre blir du helt enkelt.

Om skribenten

Nordicgamers