Recensioner

Recension 2020 för Call of Duty: Modern Warfare (CoD:MW)

Skriven av Nordicgamers

Vad är Call of Duty: Modern Warfare (CoD:MW)?

Call of Duty: Modern Warfare är ett skjutspel ur förstapersonsperspektiv (FPS); det utvecklades av Infinity Ward och utgavs av Activision i oktober 2019. Spelet släpptes samtidigt till Xbox, Playstation och Windows. Det är det sextonde spelet i serien Call of Duty och är en s.k. soft reboot av Modern Warfare-serien – den senaste delen av Modern Warfare släpptes 2007. Spelet är baserat på nutida, verkliga händelser och det är första gången i spelseriens historia man gör något liknande.  Tidigare har spelen baserats på fiktiva händelser.

CoD:MW använder en ny sorts spelmotor med bland annat mer detaljerade miljöer. Spelets innehåll är gratis för alla spelare efter att det lanserades; du får köpa spelet till en engångskostnad, men kommande uppdateringar, nya banor och liknande kommer inte att kosta någonting extra. 

Hur du spelar CoD:MW

CoD:MW spelas till att börja med i single player-läge. Spelet går ut på att du är en soldat som tar del av militära operationer i olika europeiska städer och i Mellanöstern. Hur spelet utvecklar sig allt eftersom du spelar påverkar den globala och internationella balansen. Under spelets gång kommer du att få spela flera olika karaktärer i olika delen av världen.

Spelet börjar med att du tar del i ett inbördeskrig i det påhittade landet Urzikstan i Mellanöstern. En grupp av terrorister har stulit nervgas, och det är ditt uppdrag att hitta dem och förhindra dem från att använda gasen på oskyldiga människor. Du spelar polisen Kyle Garrick i första delen av spelet, som befinner sig i London där han ska lokalisera en terroristcell som är knuten till stölden av nervgas.

Senare i spelet spelar du Alex, som arbetar för CIA men befinner sig på plats i Urzikstan. Han arbetar tillsammans med en grupp frihetskämpar, som arbetar för att störta regimen i landet. Du kommer även att få spela som Farah Karim, den kvinnliga ledaren för frihetskämparna. I det här stadiet av spelet så kommer du att ha begränsad tillgång till vapen och andra resurser, och kommer att vara tvungen att använda dig av gerillakrigsföring. Dessa tre karaktärer länkas alla samman av den återvändande serieveteranen och kaptenen Kapten Price. 

Det finns även ett flerspelarläge som följer på enmansläget, dvs du måste spela klart det läget det för att få tillgång till flerspelarläget. Det heter Special Ops och är anpassat för fyra spelare. Just nu finns fyra Special Ops-banor tillgängliga 

Karaktärer i Call of Duty: Modern Warfare

Karaktärerna i Call of Duty: Modern Warfare består av bland annat:

  • Kyle Garrick, polis som är bosatt och arbetar i London. Hans uppdrag är att spränga terroristcellen i London som är med och planerar för att stjäla nervgas.
  • Alex, som arbetar för CIA och är på uppdrag i Urzikstan. Han arbetar tillsammans med frihetskämparna mot regimen i landet.
  • Farah Karim, kvinnlig ledare för frihetskämparna i Urzikstan. Hon blir lite av det moraliska kompasset i spelet.
  • The Wolf, som ligger bakom att starten av kriget och drar i trådarna bakom scenen. Han är spelets ”bad guy”.
  • Kapten Price – en känd spelfigur inom Call of Duty-serien, som återvänder i den här delen av serien. Serieveteran och SAS-kapten som får jobbet gjort till vilket pris som helst. 

Vad är nytt i Call of Duty: Modern Warfare?

Det har lagts ner stort arbete för att de olika karaktärerna ska få ordentliga, mångfasetterade personligheter. Man får följa deras tankegångar och hur de resonerar när de gör olika val i spelet 

Något annat som är nytt är att du i olika situationer snabbt måste kunna avgöra vem som är vän och vem som är fiende, och det går inte alltid att se utifrån utseende eller beteende. Det är snabba reaktioner och val som gäller, precis som i verkligheten. 

CoD:MW använder en ny sorts spelmotor med bland annat mer detaljerade miljöer. Detta ger mer djup till spelets grafik.

Kända klaner inom Call of Duty: Modern Warfare

Några av de klaner som finns inom Call of Duty: Modern Warfare är bland annat

  • Atlanda FaZe – amerikansk klan som har varit framgångsrika inom Call of Duty.
  • Minnesota RØKKR – även det ett framgångsrikt lag från Minnesota i USA.
  • Paris Legion – ett franskt lag som är duktiga på Call of Duty.

Sammanfattning

Call of Duty: Modern Warfare är  både en prequel och en omstart av Call of Duty: Modern Warfare-universumet och återvänder till det som fick föregångarna att bli så populära; modern krigföring kombinerat med realism. Spelet är otroligt snyggt gjort med en fin, realistisk grafik. 

Spelet har fått både positiv och negativ kritik för att vara för realistiskt – det ser väldigt verklighetstroget ut, och är man känslig så är det här nog inte rätt spel för dig. 

Call of Duty: Modern Warfare är ett spännande krigsspel med många intressanta mellanspel som ger djup till historien.

Om skribenten

Nordicgamers