Recensioner

Counter Strike: Global Offensive (CS) Recension

Skriven av Nordicgamers

Vad är Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike: Global Offensive (oftast förkortat CS:GO) är ett spel där du spelar som FPS, eller first-person shooter. Det är det fjärde spelet som släpptes i Counter Strike – serien; det allra första spelet släpptes redan 1999.

Man kan även spela på CS:GO matcher.

När kom CS:GO ut?

CS:GO utvecklades av Valve och Hidden Path Entertainment och släpptes av Valve 2012. Spelet släpptes för flera olika plattformar samtidigt, bland annat Windows, Playstation och Xbox. I början kostade det pengar att köpa spelet, men idag går det att ladda ner gratis. CS: GO har i genomsnitt elva miljoner aktiva spelare varje månad, och flera stora turneringar över hela världen.

Hur du spelar Counter Strike: Global Offensive (CS:GO)

CS:GO är ett spel som är lätt att lära sig grunderna i, men som det finns stora möjligheter att utvecklas inom. När du loggar in på spelet så väljer du vilken karta som du vill spela, och varje karta har sin uppsättning med regler osv, Det enda som du behöver för att kunna spela är ett konto hos Steam (för att kunna ladda ner spelet).

Det första som du gör för att starta ett spel är som sagt att välja vilken karta du vill spela; det finns i snitt sju olika att välja mellan, som sinsemellan är lite olika. När spelet börjar blir lagen tilldelade vilken sida de ska spela på, antingen terrorister och insatsstyrkan. 

Spelet är upplagt så att man spelar i rundor, där lagen placeras ut som spawn i början. Sedan spelar lagen mot varandra. Reglerna kan som sagt se lite olika ut utifrån vilken karta man spelar just då.

Du behöver även välja upp till två vapen, ett primärt och ett sekundärt vapen. Alla börjar spelet med samma kniv och pistol, och en viss summa pengar att köpa andra saker för. Under spelets gång kan spelaren tjäna in mer pengar, som kan användas till att köpa vapen eller till att köpa annan utrustning.

Det finns två officiella typer av kartor i spelet:

 • Bomb defuse – här ska terroristerna ta sig till en viss plats för att aptera en bomb, medan insatsstyrkan ska förhindra dem från att göra det.
 • Hostage rescue – terroristerna har tagit gisslan och insatsstyrkan ska befria sagda gisslan. 

Spelet i sig är inte svårt att lära sig. Reglerna är ganska enkla och rättframma. Nyckeln ligger i samarbetsförmågan; då du arbetar i ett lag tillsammans med andra, behöver ni lägga upp ett gemensamt mål och en plan för att nå dit. Vill man bli duktig på CS:GO så går det inte att bara köra sin grej, utan det gäller att vara samspelt med de andra medlemmarna i klanen.

CS:GO Kartor

Det finns i genomsnitt sju olika kartor att välja mellan. Några av de kartor som finns att välja mellan är:

 • Mirage – en karta med fyra huvudsakliga kontaktområden. Det är den enda kartan som inte har blivit fullständigt genomarbetad sedan start.
 • Inferno – en klassisk karta inom CS:GO. Den har en korridorliknande uppbyggnad, och har utvecklats en del genom åren.
 • Overpass – en unik karta på det sättet att det är den enda kartan som inte introducerades innan CS:GO kom ut på marknaden. Här tillbringar du mycket tid på hustak.
 • Dust2 – en klassisk karta som har genomgått flera uppdateringar och genomarbetningar.
 • Vertigo – en ganska ny karta som alla inte var helt positiva till när den kom. Efter flera genomarbetningar så börjar den nu bli mer accepterad.

Kända skins

Skins är något som används för att ändra sin digitala bild, dvs. hur man ser ut i spelet – de påverkar inte spelförmågan på något sätt, utan är endast för den visuella effekten. Det är något som har blivit allt mer populärt, och är en extratjänst som man får köpa till på egen hand. Man kan få skins genom att hitta dem i spelet, byta till sig dem eller köpa dem.

Skins i CS:GO graderas efter sällsynthet, och det finns sex olika grader utifrån hur vanliga de är. De mest vanliga är graderade med vit färg, medan de mest ovanliga är graderade med röd färg. De är ofta väldigt kända, ovanliga och eftertraktade, men även väldigt dyra.

Ett av de mest kända skinnen i CS:GO är AWP Dragon Lore. Det är ett skin till ett vapen, som är väldigt ovanligt och har sålts för väldigt höga summor på marknaden.

Några andra kända och populära skins är: 

 • AK-47:Red Line,
 • AWP:Redline,
 • AWP:Worm God 
 • M4A1-S:Cyrex

Kända klaner

En klan är detsamma som ett lag, och kan bestå av ett obegränsat antal medlemmar. Det vanligaste bland professionella klaner är dock att medlemsantalet ligger på mellan fem och sju stycken, då det inom den professionella spelvärlden spelas matcher där lagen består av fem spelare. 

Inom lagen finns det olika roller som spelarna kan ha, och vem som ska ha vilken roll är något som väljs inom laget. En är Clan leader, som är ledare för klanen; en annan kan vara en Game leader, som leder lagets olika taktiker, framför allt under spelets gång. Några andra roller i ett lag kan vara Entry Fragger, som är den första spelaren på scenen och inte är rädda för att ta risker. Ett par andra roller är Support, som hjälper till att bära och hålla koll på utrustning och vapen, och Lurker, som döljer sig lite i bakgrunden eller i omgivningen, och anfaller när det är ett bra läge för det.

Det har hållits många turneringar och tävlingar inom CS:GO. Sverige har varit ovanligt framgångsrikt inom Counter Strike, och har deltagit i lag som har vunnit nästan hälften av turneringarna.  

Några kända klaner är:

 • NIP (Ninjas in Pyjamas) som är ett svenskt lag som spelar CS:GO, men även bland annat Warcraft III och League of Legends. De har vunnit flera turneringar och var under en period en av världens mest framgångsrika lag.
 • Fnatic, som är baserade i London och har lag inom flera olika spel, bland annat just CS:GO. De har varit mycket framgångsrika inom flera av de spel som de spelar inom. De rankas i år (2020) som det ledande laget inom CS:GO.
 • Astralis, som är ett av de mest kända lagen inom CS:GO.

Det finns även många andra lag som har varit framgångsrika, och det här är bara ett urval av de klaner som finns.

Sammanfattning

Counter Strike har funnits på marknaden i drygt tjugo år, medan CS:GO har funnits sedan 2012. Det är och har varit ett väldigt framgångsrikt spel, och är det mest framgångsrika och kända spelet inom genren skjutspel. CS:GO har varit populärt bland både amatörer och professionella, har en lätt grundstruktur att förstå sig på men då det är ett lagspel, så krävs det en hel del för att kunna samarbeta och bli duktig på spelet. Det är där nyckeln till att bli väldigt duktig på CS:GO ligger; i din samarbetsförmåga och förmåga att planera, både enskilt och tillsammans med ditt lag.

Om skribenten

Nordicgamers