Recensioner

Counter Strike Global Offensive (CS:GO): Betting på matcher

Skriven av Nordicgamers

Counter-Strike Global Offensive även kallat CSGO är ett förstapersons skjutspel som är utvecklat av Valve. GO släpptes 2012 och är en uppföljare från tidigare versioner av Counter-Strike. CSGO är den fjärde upplagan i serien, även den mest framgångsrika versionen av spelet.

Den första versionen Counter-Strike släpptes 1999 och har sedan dess gått från ett moddat Half-Life till ett fullskaligt onlinespel. Spelet har funnits i olika konstellationer som 1,6, Source och slutligen Global Offensive. Counter-Strike har alltid varit ett taktiskt förstapersons skjutspel som vuxit i snabb takt under 2000-talet.

Det finns väldigt många olika spellägen, det populäraste är 5vs5 där man spelar Terrorister mot Antiterrorister. Uppdragen kan vara att plantera och desarmera en bomb eller vakta och rädda gisslan. Det vanliga spelläget är matchmaking och där man möts 5vs5 med fokus på att desarmera bomben. I början av varje runda under matchen får spelarna köpa vapen och utrustning med pengarna som intjänats sedan tidigare rundor. Pengarna tjänar man genom att lyckas med uppgifter som att döda fiender eller bombplantering. Det vinnande laget får betydligt mer pengar än det förlorande laget. När man skall handla utrustning eller vapen så finns det sex olika kategorier att välja mellan. Fem stycken vapenkategorier och en kategori med extra tillbehör som exempelvis armor, flashbangs och granater.

Här kommer en kort beskrivning av de olika spellägena:

 • Competitive: Ett klassiskt spelläge som format Counter-Strike till spelet det är idag. Två lag som slåss om vinsten där först till 16 rundor vinner matchen.
 • Wingman: 2vs2 där man spelar CT mot T på en avskalad originalkarta. Likt klassiska läget Competitive fast två mot två.
 • Casual: Perfekt spelläge ifall du bara vill spela lite random och värma upp innan riktiga matchen. På Casual kan du hoppa in och ut hur du vill och behagar.
 • Deathmatch: Detta spelläge påminner om Casual fast du återuppstår direkt efter du blivit dödad och får spela igen. Ett bra läge för dig som önskar värma aimet i högt tempo.
 • Arms Race: Arms Race är likt deathmatch där du levlar upp och får bättre vapen ju fler kills du lyckas ta. Detta spelläge är också ett bra sätt att värma upp med många olika vapen. 
 • Demolition: Här skall du attackera och försvara en bombplats, ett roligt spelläge som spelas i högt tempo.
 • Flying Scoutsman: Ett spelläge där varje spelare har gravity och kan flyga runt. Här kan du bara spela med två typer av vapen – SSG 08 och knivar. Första laget som når 9 rundor vinner.

CSGO spelas igenom plattformen “Steam” som tillhandahåller en mängd olika spel. Steam gör det möjligt att spela mot andra personer och lag. I Steam har man även ett Anti-cheat som förhindrar fusk under matcher. När man spelar rankat spel i CSGO så får man Elo-rating som sedan bedömer din skicklighet i spelet. När du spelar matcher så placeras du med lag och personer som har samma elo som dig själv, detta för att göra ett rättvisare spel för alla inblandade.

Hur fungerar betting i CSGO?

Om du är en aktiv CSGO-spelare så är du med stor sannolikhet bekant med betting inom CSGO. Det är ett populärt segment som vuxit något enormt i takt med att större turneringar anordnats. Betting i CSGO fungerar precis som när du bettar på fotboll eller hockey. Du väljer ett lag du tror kommer vinna matchen och sedan har du en chans att vinna pengar ifall du väljer rätt lag. En match i CS kan aldrig bli lika, eftersom man spelar övertid ifall det blir 15-15 i slutet av en match. Övertidsspelet avgör alltid vem som vinner kartan och därför kan du enbart betta lag 1 eller lag 2.

När det gäller betting i CSGO så kan man så klart spela om riktiga pengar, men också ofta om skins. Skins är något som du kan köpa till dina originalvapen. Olika typer av skins har olika typer av värde och kan omsättas till vanliga pengar eftersom man kan sälja och köpa skins via Steam Market. Idag bettar man ofta med värdet av sina skins och byteshandlar med andra personer runt om i världen. Många spelsidor erbjuder idag en transaktion på dina skins mot pengar. Välj det alternativ du trivs bäst med, att byteshandla med skins kan vara lite krångligt för den som är ny till det och framför allt så måste man vara försiktig eftersom det finns många tredjepartssidor som utför scams. Se verkligen till att du vet vad du pysslar med innan du byteshandlar med dina skins. Om du inte är påläst om ämnet så rekommenderar vi dig att spela med riktiga pengar och använda dig av större spelsidor som erbjuder transaktion med bankkort, banköverföring eller PayPal.

Ett tips från oss på Nordic Gamers är att hålla koll på vilka lag som har en bra form och eftersom det spelas enormt mycket matcher online är det viktigt att läsa på ordentligt och söka statistik innan du börjar betta på CS-matcher. CSGO är en E-sport där resultaten kan svänga rätt friskt, därför är ett av våra tips att läsa på och ha koll på scenen så gott du kan. Nivån på proffslagen är otroligt jämn även om det finns en del favorittippade lag i varje turnering.

Utöver vanlig hederlig matchbetting så finns det något som många spelsidor tillhandahåller som går under namnet coinflip och jackpot. Dessa två spellägen har varit otroligt populära under många år och perfekt för dig som vill gambla med dina CS-skins. Ett bra sätt att öka värdet på sitt förråd i CSGO.

Odds

Odds är ett begrepp som används inom betting och gambling. Ett högre odds ger mer pengar i vinst. Ett högre odds är dock mer osannolikt att det inträffar. Spelbolagen sätter sina egna odds där man alltid gör en bedömning av många olika faktorer innan det publiceras. Man kollar på historik, statistik och form hos de olika alternativen. Ett typiskt tippat odds kan se ut som följande: Lag 1 har 1,2x. Det innebär att om du satsar 100 kronor på Lag 1 och Lag 1 vinner, så får du 100 x 1,2 = 120 kronor, enkelt förklarat.

Nordic Gamers tipsar därför om att läsa på ordentligt innan du gamblar om pengar. Det finns mer vinst i att betta på underdogs, som har högre odds. Då har du större chans att faktiskt tjäna lite pengar på matcherna du spelar på.

Ett värdefullt tips från oss är att även jämföra olika odds mellan spelbolagen. Det kan skilja en del beroende på vilken sida man kikar på. Oddsen styrs av många olika faktorer där en av faktorerna är hur många som bettar på ett visst lag. Om lag 1 har majoriteten av alla bets på sig så kommer sannolikt oddsen vara lägre på lag 1.

Se till att verkligen ha koll på vilka odds som ger rättvisa för matchen och välj matcher med omsorg. Spela enbart på matcher som sänds live på Twitch.tv eller Youtube.com, så att du kan följa matcherna och lära dig något av spelraderna du lagt. Många professionella bettare brukar även kolla på repriser av matcher för att skapa sig en bild av varje lag och varje karta. En fördel är helt klart att förstå mekanismen bakom CSGO, då blir det enklare att förstå och lägga bra betts. Dina chanser att nå stor framgång med gamblingen ökar ifall du har koll på vad du pysslar med.

Så här skulle en bra uppladdning se ut innan man bettar på CS-matcher:

 • Läs på om turneringen som spelas
 • Skrapa fram fakta om lagen
 • Läs av historik och statistik från tidigare matcher
 • Bestäm dig för en taktik, vilket lag du skall satsa dina pengar på
 • Jämför odds mellan olika spelbolag och spelsidor
 • Välj ett spelbolag som har licens och där du hittar bra odds för din match

CS:GO Major Championships

Den största och mest ärofyllda CS-turnering är defintivit majoren som spelas två gånger per år. Det är en av få turneringar som utvecklaren Valve hjälper till att arrangera. Majoren i CS kan jämföras med Fotbolls VM fast för CSGO. De allra bästa lagen deltar och tävlar om det största priset som finns – vinnaren tar även hem en stor summa pengar med cirka 1 miljon dollar i potten.

Samtliga matcher som spelas i turneringen brukar alltid streamas via Twitch.tv och det brukar vara tusentals som ser matcherna. Kvalspelet brukar vara i en studio och sedan har man finalerna i en arena. Det brukar vara en väldigt stor produktion kring majoren och det är nog det mest påkostade eventet som händer kring CSGO varje år.

För att nå finalerna i Major Championships så behöver man ta sig igenom stora kval där vem som helst får deltaga. Vissa professionella lag har förtur och direktkvalar till majoren, men överlag behöver man gå igenom ett gediget kvalsystem.

Lagen som brukar delta är i den absoluta världstoppen. Några av dess är lag som Astralis, Avangar, ENCE, Cloud 9, Gambit, Fnatic, Ninjas in Pyjamas, Virtus Pro, FaZe Clan, SK, Envy, Na’Vi, Liquid och LG för att nämna ett par välkända ansikten. Danskarna i Astralis har vunnit de tre senaste majorerna, vem som vinner nästa major återstår att se.

Kommande major skulle ha spelats i Rio de Janeiro under 2020, men på grund av Covid 19/Corona så blev den turneringen inställd och man satsar istället på kommande majors i 2021, det är ännu inte planerat vart dessa majors skall äga rum. Majoren i Rio skulle haft 2 miljoner dollar i potten, en av de största prispotterna som någonsin presenterats för en major. Vi kan nog räkna med att nästa major går av stapeln i maj 2021, om allt går som det skall med Corona-situationen som just nu stökar runt om i världen. Vi håller tummarna för en major 2021!

Betta seriöst

Idag finns det tyvärr en uppsjö av oseriösa spelsidor som tar över marknaden och vardagligen får man höra om historier att folk blivit scammade på skins och pengar. Vi tipsar därför er att vara vaksamma och enbart spela på välkända sidor. Välj sidor som vi tipsar om i den här artikeln om ni vill vara på den säkra sidan.

Nordic Gamers kan stolt rekommendera följande spelbolag för gambling inom CS – CSGO Lounge, CSGO Roll, CSGO Empire, Unibet, Betway, Bet.GG och Betsson för att nämna ett par stycken.

På dessa sidor kan ni spela med riktiga pengar eller sätta in era skins för att sedan få coins att spela för. Det går bra att spela vanlig matchbetting på de flesta sidorna, men du kan även spela roulette, jackpot och coinflips. Möjligheterna är stora när det gäller betting i CSGO.

Insättningsbonusar

Insättningsbonusar är ett vanligt sätt för att locka till sig nya spelare och det är ett bra sätt att få en chans att spela för mer pengar. En insättningsbonus ger dig en viss peng ifall du sätter in ett visst belopp och spelar för det beloppet. En bonus kan se ut som följande för att ta ett enkelt exempel: Sätt in 100 kronor och få 100 kronor att spela för. Omsättningskrav är på 1000 kronor.

Ett smart sätt att locka till sig nya spelare samtidigt som spelarna har möjlighet att spela under längre tid hos ett spelbolag. Vi kan tipsa om att du läser på kraven för insättningsbonusen innan du sätter in dina pengar. Det kan vara ett visst typ av omsättningskrav som betyder att du måste omsätta pengar upp till en viss nivå innan du kan göra ett uttag på dina vinster.

Insättningsbonusar erbjuds nästan på alla spelsidor, det finns trevliga bonusar på exempelvis Unibet, Betway, Bet.GG och Betsson. Kika in vilket spelbolag som tilltalar dig mest och sätt in dina pengar där. Alla spelbolag har olika typer av insättningsbonusar.

Vilka CSGO betting siter är bäst 2021?

Det finns många bettingsidor vi kan tipsa om i denna artikel, men om vi ska ranka dessa spelsidor för CSGO så skulle det se ut så här:

1. CSGOEmpire
2. Betway
3. Bet.GG
4. Unibet
5. CSGOLounge

På Empire och Lounge kan man spela med sina skins som insats medan man enbart kan spela med riktiga pengar på Betway, Bet.GG och Unibet. Det finns så klart fler spelsidor inom betting CSGO, detta är enbart ett urval av ett par spelbolag som är framgångsrika och har många spelare – våra favoritsidor!

Var alltid försiktigt när du gamblar med skins och pengar. Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora. Betting och gambling skall vara roligt och inspirerande. Behöver du tips och råd, så skulle vi tipsa dig om att besöka r/csgobetting på Reddit för att läsa om dessa.

Vilka CSGO gambling sites är bäst 2021?

Här finns det ett par favoriter hos oss och om vi skall ranka dessa så skulle det se ut så här:

1. CSGOEmpire
2. CSGORoll
3. CSGOLounge

På dessa sidor kan du betta med riktiga pengar men framför även skins. Här har du möjlighet att ranka upp ditt förråd i CSGO ifall du är framgångsrik med gamblingen. På exempelvis Empire kan du spela coinflip, roulette och matchbetting. Empire har även ett stort förråd med vinster i form av skins för den som älskar skingambling. Ett perfekt sätt om du önskar lite nya skins eller bara vill vinna lite pengar.

CSGORoll var tidiga med roulette inom CSGO och har sedan ett par år tillbaka erbjudit sina spelare coinflip, roulette och en del matchbetting. På senare år har Roll hamnat lite mer i skuggorna av Empire. Fortfarande en bra spelsida, även om Empire ligger ett par steg före.

CSGOLounge var först i matchen med att erbjuda matchbetting på CS-matcher. Lounge stod för i princip all betting i början av betting-vågen. Detta var år 2014-2015 i samma veva som de stora bettingskandalerna i USA där vissa proffslag åkte fast för “fixade matcher”. Man hade alltså planerat förluster för att kunna vinna skins och pengar. Överlag har CSGOLounge ett gott rykte med ett stort spelutbud för dig som älskar gambling med skins.

Vad säger Reddit om CSGO betting?

Om du önskar professionella bettingstips för CSGO så skulle vi definitivt tipsa om att läsa på Reddit, där finns massvis av tips för olika typer av spelsystem och matcher. Det finns exempelvis en daglig bettråd där man kan läsa om dagens hetaste matcher och matcher med bra odds. I samma tråd har man även möjlighet att ställa frågor till andra spelare som i sin tur kan dela med sig av råd och trix innan du lägger dina spelrader.

För att ta några exempel på hur ett speltips kan se ut:

“Inte bästa sättet att avsluta förra veckan, men vi lyckades sätta ett par riktigt fina matcher och höll oss på en vinststreak på 11 matcher. BIG tappade en 14-6 ledning och det var förmodligen ett misstag att betta på en argentinsk match.”

Detta var ett utdrag från en känd bettare på Reddit som ger sina tips och trix varje vecka, så får du lite inblick i hur Reddit-trådarna ser ut. Börja med att besöka Reddit och hitta era framtida spelrader och tips!

Vad är Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike: Global Offensive (oftast förkortat CS:GO) är ett spel där du spelar som FPS, eller first-person shooter. Det är det fjärde spelet som släpptes i Counter Strike – serien; det allra första spelet släpptes redan 1999.

Man kan även spela på CS:GO matcher.

När kom CS:GO ut?

CS:GO utvecklades av Valve och Hidden Path Entertainment och släpptes av Valve 2012. Spelet släpptes för flera olika plattformar samtidigt, bland annat Windows, Playstation och Xbox. I början kostade det pengar att köpa spelet, men idag går det att ladda ner gratis. CS: GO har i genomsnitt elva miljoner aktiva spelare varje månad, och flera stora turneringar över hela världen.

Hur du spelar Counter Strike: Global Offensive (CS:GO)

CS:GO är ett spel som är lätt att lära sig grunderna i, men som det finns stora möjligheter att utvecklas inom. När du loggar in på spelet så väljer du vilken karta som du vill spela, och varje karta har sin uppsättning med regler osv, Det enda som du behöver för att kunna spela är ett konto hos Steam (för att kunna ladda ner spelet).

Det första som du gör för att starta ett spel är som sagt att välja vilken karta du vill spela; det finns i snitt sju olika att välja mellan, som sinsemellan är lite olika. När spelet börjar blir lagen tilldelade vilken sida de ska spela på, antingen terrorister och insatsstyrkan. 

Spelet är upplagt så att man spelar i rundor, där lagen placeras ut som spawn i början. Sedan spelar lagen mot varandra. Reglerna kan som sagt se lite olika ut utifrån vilken karta man spelar just då.

Du behöver även välja upp till två vapen, ett primärt och ett sekundärt vapen. Alla börjar spelet med samma kniv och pistol, och en viss summa pengar att köpa andra saker för. Under spelets gång kan spelaren tjäna in mer pengar, som kan användas till att köpa vapen eller till att köpa annan utrustning.

Det finns två officiella typer av kartor i spelet:

 • Bomb defuse – här ska terroristerna ta sig till en viss plats för att aptera en bomb, medan insatsstyrkan ska förhindra dem från att göra det.
 • Hostage rescue – terroristerna har tagit gisslan och insatsstyrkan ska befria sagda gisslan. 

Spelet i sig är inte svårt att lära sig. Reglerna är ganska enkla och rättframma. Nyckeln ligger i samarbetsförmågan; då du arbetar i ett lag tillsammans med andra, behöver ni lägga upp ett gemensamt mål och en plan för att nå dit. Vill man bli duktig på CS:GO så går det inte att bara köra sin grej, utan det gäller att vara samspelt med de andra medlemmarna i klanen.

CS:GO Kartor

Det finns i genomsnitt sju olika kartor att välja mellan. Några av de kartor som finns att välja mellan är:

 • Mirage – en karta med fyra huvudsakliga kontaktområden. Det är den enda kartan som inte har blivit fullständigt genomarbetad sedan start.
 • Inferno – en klassisk karta inom CS:GO. Den har en korridorliknande uppbyggnad, och har utvecklats en del genom åren.
 • Overpass – en unik karta på det sättet att det är den enda kartan som inte introducerades innan CS:GO kom ut på marknaden. Här tillbringar du mycket tid på hustak.
 • Dust2 – en klassisk karta som har genomgått flera uppdateringar och genomarbetningar.
 • Vertigo – en ganska ny karta som alla inte var helt positiva till när den kom. Efter flera genomarbetningar så börjar den nu bli mer accepterad.

Kända skins

Skins är något som används för att ändra sin digitala bild, dvs. hur man ser ut i spelet – de påverkar inte spelförmågan på något sätt, utan är endast för den visuella effekten. Det är något som har blivit allt mer populärt, och är en extratjänst som man får köpa till på egen hand. Man kan få skins genom att hitta dem i spelet, byta till sig dem eller köpa dem.

Skins i CS:GO graderas efter sällsynthet, och det finns sex olika grader utifrån hur vanliga de är. De mest vanliga är graderade med vit färg, medan de mest ovanliga är graderade med röd färg. De är ofta väldigt kända, ovanliga och eftertraktade, men även väldigt dyra.

Ett av de mest kända skinnen i CS:GO är AWP Dragon Lore. Det är ett skin till ett vapen, som är väldigt ovanligt och har sålts för väldigt höga summor på marknaden.

Några andra kända och populära skins är: 

 • AK-47:Red Line,
 • AWP:Redline,
 • AWP:Worm God 
 • M4A1-S:Cyrex

Kända klaner

En klan är detsamma som ett lag, och kan bestå av ett obegränsat antal medlemmar. Det vanligaste bland professionella klaner är dock att medlemsantalet ligger på mellan fem och sju stycken, då det inom den professionella spelvärlden spelas matcher där lagen består av fem spelare. 

Inom lagen finns det olika roller som spelarna kan ha, och vem som ska ha vilken roll är något som väljs inom laget. En är Clan leader, som är ledare för klanen; en annan kan vara en Game leader, som leder lagets olika taktiker, framför allt under spelets gång. Några andra roller i ett lag kan vara Entry Fragger, som är den första spelaren på scenen och inte är rädda för att ta risker. Ett par andra roller är Support, som hjälper till att bära och hålla koll på utrustning och vapen, och Lurker, som döljer sig lite i bakgrunden eller i omgivningen, och anfaller när det är ett bra läge för det.

Det har hållits många turneringar och tävlingar inom CS:GO. Sverige har varit ovanligt framgångsrikt inom Counter Strike, och har deltagit i lag som har vunnit nästan hälften av turneringarna.  

Några kända klaner är:

 • NIP (Ninjas in Pyjamas) som är ett svenskt lag som spelar CS:GO, men även bland annat Warcraft III och League of Legends. De har vunnit flera turneringar och var under en period en av världens mest framgångsrika lag.
 • Fnatic, som är baserade i London och har lag inom flera olika spel, bland annat just CS:GO. De har varit mycket framgångsrika inom flera av de spel som de spelar inom. De rankas i år (2020) som det ledande laget inom CS:GO.
 • Astralis, som är ett av de mest kända lagen inom CS:GO.

Det finns även många andra lag som har varit framgångsrika, och det här är bara ett urval av de klaner som finns.

Sammanfattning

Counter Strike har funnits på marknaden i drygt tjugo år, medan CS:GO har funnits sedan 2012. Det är och har varit ett väldigt framgångsrikt spel, och är det mest framgångsrika och kända spelet inom genren skjutspel. CS:GO har varit populärt bland både amatörer och professionella, har en lätt grundstruktur att förstå sig på men då det är ett lagspel, så krävs det en hel del för att kunna samarbeta och bli duktig på spelet. Det är där nyckeln till att bli väldigt duktig på CS:GO ligger; i din samarbetsförmåga och förmåga att planera, både enskilt och tillsammans med ditt lag.

Om skribenten

Nordicgamers