Recensioner

Recension 2020 för Diablo 3

Diablo 3
Skriven av Nordicgamers

Vad är Diablo 3?

Diablo III är ett actionspel med inriktning mot skräck och science fiction. Det är den tredje delen i Diablo-serien och är en direkt uppföljare till Diablo 2. Spelet släpptes till Microsoft av Blizzard Entertainment i maj 2012, och har sedan dess även fått flera expansioner. Spelet har även släppts till flera andra enheter efterföljande år, bland annat Playstation och Xbox. Diablo 3 slog rekord på Amazon i antalet förbeställningar när det släpptes på Amazon, så det var uppenbarligen ett efterlängtat spel. Målet med spelet är att besegra Diablo, djävulen, även kallad Lord of Terror i spelet.

Hur du spelar Diablo 3

Diablo III kan spelas i Campaign Mode eller i Adventure Mode. Du kan även spela i både enspelarläge och flerspelarläge. Det finns även ett antal svårighetsgrader som du kan välja mellan, men vissa av de svåraste lägena kan du inte välja förrän du har kommit en bit in i spelet.

I Campaign Mode får du följa historien i spelet; den utvecklas och framskrider medan du spelar. Det här spelläget är lite långsammare, men kan vara bra för de som är nybörjare.

I Adventure Mode kan du ”hoppa rakt in i spelet” på ett annat sätt; det händer lite mer. Här finns det fler bossar att slåss mot, och du kan välja var du vill spela någonstans på en karta. Som namnet avslöjar, så är det här läget mer fokuserat på äventyr.

Det finns även ett Challenge Rift Mode; här bestämmer spelet din karaktär, inte du själv. Det här är mer av en utmaning än de andra spellägena.

Diablo 3 har fler statiska miljöer än sin föregångare, dvs. de slumpas inte fram som de gjorde i Diablo 2. Grottorna är dock fortfarande framslumpade och dynamiska. Blizzard har även arbetat med att göra karaktärerna mera levande, genom att till exempel använda sig av mer dialoger i spelet; tidigare var monologer mer vanliga. 

Något som kan vara en nackdel för spelet är att man behöver vara uppkopplad på nätet för att kunna spela, både i enspelarläge och i flerspelarläget.

Klasser i Diablo 3

Diablo 3 har flera klasser i spelet som du får välja mellan; det är även möjligt att välja kön på sin karaktär. De fem klasserna är: 

  • Barbarian – Barbaren – har starka fysiska förmågor och vet hur de ska användas. Barbaren kan bland annat hoppa över klippor och krossa motståndare genom att landa på dem. Karaktären får sin styrka från vrede (fury) som ökar under strid eller när hen blir attackerad. Barbarens vrede och därmed styrka minskar så länge karaktären inte är i strid.
  • Demon hunter, Demonjägaren, har kombinerade förmågor från tidigare amazonklass och assassinklass. Karaktären använder framför allt pilbåge, armborst och mindre bomber som vapen. 
  • Monk, Munken, är duktiga på framför allt närstrid. De använder sig av kampsport, är väldigt snabba och kan utdela dödande slag.
  • Witch Doctor – Häxdoktorn – är helt ny för Diablo 3 och har inte funnits i tidigare delar av spelserien. De påminner om tidigare nekromaner – dvs. de som kan väcka de döda – men har även starka krafter inom magi och schamanism.  
  • Wizard, Trollkarlen, är en klass som använder magi i strid. De kan använda sig av olika element som blixtar, eld och is, och kan använda sig av teleportering. 
  • Crusader, Korsfararen, finns i expansionen Reaper of Souls. De använder sig av magi, är tuffa i strid och använder sig av hammare och rustning.  
  • Necromancer – Andebesvärjare – är en av de nyaste karaktärerna i spelet. De kan använda sig av sina fienders döda kroppar för att väcka dem och använda sig av dem på olika sätt. 

Man kan även skapa något som kallas för Hardcore-karaktärer. Det kan man göra först på nivå 10. Dessa karaktärer kan inte återupplivas, utan om de dör i spelet så är de permanent ospelbara; användaren kan dock fortfarande chatta med andra, men inte aktivt spela.  Detta riktar sig framför allt till mer erfarna spelare som vill ha en extra utmaning. De markeras med röd färg i spellistan och kan endast spelas tillsammans med andra Hardcore-karaktärer.  

Världen i Diablo 3

Spelet utspelar sig i The Sanctuary, 20 år efter Diablo 2. Diablo, Mephisto och Baal är döda. Deckard Cain, spelets huvudperson, är orolig att ondskan är på väg att komma tillbaka, och ger sig ut i jakt på ledtrådar. En komet slår ner, och en ny tid av mörker börjar. Nya hjältar måste framträda för att bekämpa den växande ondskan. Det här är grundpremissen för handlingen och världen i Diablo 3. 

Kända klaner inom Diablo 3

Diablo 3 är idag inte en del av e-sporten på samma sätt som många av de andra stora och kända spelen, så det finns idag inga kända klaner eller grupper på det sätt som det gör för andra spel. Förhoppningsvis i framtiden!

Sammanfattning

Diablo 3 är ett spel som har varit framgångsrikt för flera olika enheter, och är än idag ett populärt spel. Hela spelserien har varit populär och kan ses som en sammanhängande enhet, där delarna bygger på varandra och där det är samma huvudfiende – Diablo – i alla delar. Spelet har en stark och spännande historia, med inslag av science fiction och skräck. Det finns stora möjligheter att anpassa sin karaktär och välja den klass som man är intresserad av. Att det finns möjlighet att välja bland annat Hardcore-karaktärer, ger en större utmaning vilket kan vara utvecklande för de mer erfarna spelarna. Det finns stora möjligheter att fortsätta utmanas och utvecklas i spelet.

Om skribenten

Nordicgamers