Betting

Betting på matcher i DotA 2 turneringar och ligor

Skriven av Nordicgamers

Dota 2 är ett actionspel fyllt med strategi och fantasy. Spelet är utvecklat och grundat av Valve Corporation som en uppföljande till Warcraft. Beta-versionen släpptes 2011 och uppdaterades löpande under de följande åren. En full version av spelet lanserades 2013 och spelas igenom plattformen Steam och i deras populära Source-motor. Dota 2 är gratis för alla att spela, man kan dock köpa utrustning och på så sätt göra spelet lite extra intressant. Utrustningen som går att köpa påverkar enbart utseendet på karaktärerna, man får ingen fördel i spelet överhuvudtaget. Dota 2 finns tillgängligt för Microsoft Windows, Mac OS och Linux.

I själva spelet så finns det två lag att spela, Radiant och Dire. Man möter varandra på en arena där Radiants bas finns nere i vänstra hörnet och Dires bas finns i övre högra hörnet. På kartan har man ett antal torn som hjälper till att försvara baserna på varje planhalva. Dessa torn har man som mål att förstöra och eliminera för att sedan kunna ta ner motståndarnas huvudbas. Om man lyckas med det uppdraget då har man vunnit hela matchen. I varje lag har man fem stycken hjältar och dessa hjältar styrs av alla spelare, som styr en varsin hjälte, det blir alltså ett spel 5vs5 kan man säga.

Under matchens gång så har man möjlighet att uppgradera sin hjälpte med hjälp av utrustning och andra hjälpmedel för att kunna fightas ännu bättre och slå ut motståndarna. Med jämna mellanrum får varje lag hjälp av ett par automatiskt styrda enheter som marscherar mot motståndarens bas, dessa enheter hjälper till att förstöra torn, hjältar och andra typer av enheter. Skadan som dessa styrda enheter gör är väldigt liten, men skadan är viktigt i det långa loppet eftersom hjältarna samtidigt krigar och hjälper till att ta sönder motståndarna.

Detta var en kort beskrivning av Dota 2 och själva spelet. Det finns många fler intressanta aspekter att ta hänsyn till och strategin i själva matchen är en viktig del som många lag lägger stor kraft vid. När man kollar på proffsmatcher så är det otroligt mycket strategi bakom varje runda eftersom skickligheten mellan spelarna är så väldigt jämn.

Under 2015 fick spelet en gigantisk uppdatering med ett omgjort grafiskt gränssnitt i launchern. Detta hade en viktig betydelse för Dotas framfart på spelmarknaden. I samma veva införde man även den andra versionen av Valves egna Source-motor som även det var en positiv riktning för spelet.

I Dota 2 så finns det en hel del proffslag som tävlar regelbundet. I samband med att Dota 2 släpptes så blev prispengarna stora och gjorde entré i E-sporten. Varje år arrangerar utvecklaren Valve en turnering som går under namnet The International. Det är en av världens största E-sportturneringar och vinnarna av den tävlingen blir i princip ekonomiskt oberoende eftersom prissumman är upp över 9 miljoner dollar. The International sänds alltid via Twitch.tv.

Om du gillar strategispel och inte provat Dota 2, så kommer du älska spelet. Det kan uppfattas som rätt krångligt i början, men ger man det lite tid så växer man in i det rätt snabbt.

Hur fungerar betting i DotA 2?

Betting är något som vuxit enormt i E-sportens vilda värld och framför allt inom Dota 2. I samband med alla stora turneringar så växer även bettingen. Dota 2 har drivit på och legat i framkant vad gäller E-sports betting.

I Dota 2 bettar man i första hand på vinnare i matcher, men man kan även betta på kartvinnare och turneringsvinnare. Det kan aldrig bli lika i en Dota-match utan en vinnare koras alltid eftersom spelet är uppbyggt på sådant sätt, det gör det också enkelt att spela på matcherna.

Våra tips för att bli en bra bettare på Dota 2 är att hålla sig påläst, förstå mekanismen bakom spelet och hålla ständig koll på proffslagen som tävlar om de ärofyllda titlarna. När du skall betta så behöver du ta hänsyn till dagsform, statistik och historik. Ett annat tips är att försöka spela på de stora turneringarna som verkligen betyder något, då kan man förvänta sig bra matcher och samtidigt kan du följa matcherna på livesändningar via Twitch.tv. Det gör hela momentet betydligt mycket roligare och en större chans att lära sig mer om spelet och vem man skall lägga sina pengar på.

I Dota 2 kan betta riktiga pengar från sitt bankkonto och även fiktiva skins som finns i spelet. Skinsen har ofta ett bra värde på marknaden och idag säljs skins fram och tillbaka mellan personer. Man kan på vissa sidor lägga in sina skins som insats på matcher, vilket är populärt ifall man har ett stort förråd av värde i Dota.

Odds

Oddsen på matcherna bestäms utefter hur stor chans och sannolikhet det är att något skall inträffa. Hur stor chans är det att Fnatic vinner mot Astralis eller hur stor chans att Fnatic vinner hela turneringen. När spelbolagen sätter oddsen för matcherna så analyseras stor mängd med data, statistik och historik, sedan släpper man odds utefter chansen att något inträffar. Alla spelbolag har olika odds, även om oddsen inte skiljer sig så mycket från sida till sida. De flesta spelbolagen använder samma typ av strategi för att ta fram så korrekta odds som möjligt.

Om vi ska beskriva på ett enkelt sätt hur ett odds fungerar så kan vi testa att använda oss utav en tärning. En tärning har sex olika sidor, det vill säga sex nummer. Chansen och sannolikheten att tärningen landar på något utav dessa nummer är exakt lika för samtliga sidor av tärningen, 16,66%. Du räknar ut det genom att dividera 100 % med 6 = 16,66%. Vi hoppas det gör det lite enklare att förstå hur ett odds fungerar.

Oddsen för Dota-matcher kan se ut som följande om vi ska ta ett exempel. The Alliance möter Mudgolems: The Alliance har 1.51x och Mudgolems har 2.48x. Om Alliance vinner matchen så får du 1.51x din insats. Om du bettar 100 kronor så tjänar du 151 kronor och vinsten blir då 51 kronor. Därför är det bra om du läser på ordentligt om lagen för att hitta spelvärda matcher. Vårt tips brukar vara att spela på underdogs ifall det är möjligt, då kommer du ha bättre utdelning och en stor möjlighet till att tjäna bra pengar, men det kräver lite forskning och att du håller lite koll på lagens dagsform.

The International

Den största av alla turneringar är The International och första upplagan av turneringen anordnades 2011 i samband med Gamescom, samma tid som Valve introducerade Dota 2 för hela världen. Totalt tävlade 16 lag i den första turneringen och vinsten var 1 miljon dollar, motsvarande 10 miljoner kronor. Första upplagan av International vanns av Natus Vincere.

The International har sedan dess varit ett återkommande element varje år och har blivit den absolut största turneringen inom E-sport. Prispotten har i princip höjts varje år och senaste turneringen prispotten på hiskeliga 34 miljoner dollar. Vinnare av den turneringen blev amerikanska laget OG.

Turneringen ställdes dock in 2020 på grund av coronaviruspandemin. The International skulle tagit plats i Globen i Stockholm. Nu får vi hoppas på att Valve arrangerar turneringen under 2021 istället och vi håller tummarna Stockholm blir platsen även för 2021.

Tävlingen brukar alltid streamas på Twitch.tv och har garanterat högst tittarantal av alla turneringar som arrangeras inom E-sport.

Betta seriöst

Något som du behöver tänka på när det är dags att börja betta på Dota 2-matcher är att betta ansvarsfullt och seriöst. Idag finns det tyvärr många tveksamma sidor och folk blir scammade till höger och vänster på deras pengar och skins, därför är det viktigt att du är noggrann med vilket spelbolag du använder dig utav. Vi kan tipsa dig om att använda ett större spelbolag som erbjuder E-sport och vanlig sport, för att vara på den säkra sidan.

Här kommer några tips av oss på spelbolag som du kan använda dig av för betting på Dota 2:

  • Betway
  • E-sport Bet
  • Bets GG
  • Unibet

Dessa sidor är seriösa och har många spelare som spelar dagligen. Där kan du även se de senaste Dota 2 spelen som ligger redo. Om du är osäker på vilka sidor som är seriösa så tipsar vi dig om att läsa på Reddit eller besöka Google för att skaffa dig kunskap om spelbolagen. De seriösa bolagen brukar kunna presentera att dom har licens för gambling och spel, det brukar vara ett bra riktmärke för vilka spelaktörer som är seriösa. Om du hellre spelar på en svensk sida så skulle vi rekommendera dig att spela på Unibet, som är svenskägt från grunden.

Insättningsbonusar

Ett smart sätt att locka till sig nya spelare är att erbjuda en insättningsbonus som ger spelaren en större budget att gambla för. Alla de större spelbolagen erbjuder i princip alltid insättningsbonus för nya spelare.

En insättningsbonus innebär att du får en bonus när du gör en insättning hos spelbolaget. Det finns flera olika typer av bonusar, men en populär är “bonuspengar” som ger dig mer speltid och en större möjlighet att faktiskt utvärdera spelbolaget och lägga många bets på matcher. Det kan också göra att spelaren känner att man får någonting extra för pengarna man sätter in på spelsidan. Insättningsbonusar brukar vara simpla att förstå sig på, det kan vara exempelvis en välkomstbonus när man registrerar ett nytt konto eller så kan det vara en bonus som erbjuds ifall du spelar på en viss match. Bonusarna kan i vissa fall ha ett omsättningskrav som säger att du behöver omsätta 10 x pengarna du satt in innan du kan ta ut vinsten från spelbolaget.

Ofta brukar en bonus har en viss typ av tidsbegränsning. Det brukar betyda att du har en viss tid på dig att spela igenom och omsätta pengarna. Vanligtvis brukar tiden ligga på cirka 30 dagar, men det kan så klart vara olika hos spelbolagen. Vissa bonusar kan till och med ha 60 dagars omsättningskrav. Ett hett tips från oss är alltså att läsa på lite om insättningsbonusen och dess krav innan du börjar spela och sätter in dina pengar. Så att du inte förlorar din bonus när tiden på omsättningen gått ut.

Den 1 januari 2019 så fick vi en ny lag i Sverige när det gäller spel och den betyder i korta drag att alla verksamma spelbolag i Sverige måste ha en giltig spellicens. Spelsidorna får inte vända sig till spelare i Sverige om man inte har en godkänd licens för spel i Sverige. Dessa delar kontrolleras ständigt av svenska myndigheten som heter Spelinspektionen.

Den största skillnaden för dig som spelare med den här lagen är att spelbolagen enbart får erbjuda dig som spelare en välkomstbonus per kund och den skall erbjudas i samma veva som när du registrerar ett nytt konto hos bolaget. Därför kan arbetar spelsidorna med att erbjuda så bra insättningsbonusar som möjligt när man enbart får ta del av en bonus per kund. Det kan vara bra att tänka på när du registrerar ett konto hos en spelleverantör.

Vad säger Reddit om DotA 2 betting?

Om du söker efter tips och trix vad gäller betting i Dota 2 så skulle vi definitivt rekommendera dig att läsa på r/Dota2Betting på Reddit. Det är ett stort forum med många intressanta speltips och rekommendationer för erfarna spelare och även nya spelare. Varje dag släpps även dagliga tips på olika spelrader för Dota-matcher så om du söker efter spelvärda matcher är det bra om du läser igenom tråden varje dag innan insats.

Vilka DotA 2 betting siter är bra?

Här finns det som vi beskrivit tidigare en uppsjö av olika spelbolag och sidor. Vi på Nordic Gamers kan dock tipsa om ett speciellt urval som vi rekommenderar till våra följare. Dessa spelbolag är seriösa och garanterar ett ärligt system för dig som älskar att betta på Dota 2.

Vi kommer lägga en liten favoritlista här:

1) Bet365
2) Betway
3) GG Bet
4) Dota2 Lounge
5) Unibet

Ovanför ser ni vårt urval, vissa sidor är säkerligen bekanta sedan tidigare. Bet365 är en stor spelleverantör som erbjuder ett väldigt brett urval av spel, med ett stort utbud av Dota 2 framför allt. Även Betway och Unibet är med stor sannolikhet bekant för den stora publiken då dessa sidor är populära inom sports betting, men börjar nu även ta fart vad gäller E-sports betting.

Om du väljer att spela på Dota 2 så skall du använda dig utav någon av dessa sidor och spelbolag. Då kan du vara trygg och dina insättningar är i trygga händer. Det finns även en hel del häftiga insättningsbonusar på sidorna som du kan ta del av ifall du är sugen. Passa på att kolla in dessa sidor nu direkt.

Var även vaksam på vilka som har licens för spel i Sverige. Det kan införa mer trygghet för dig som kund och det blir ofta enklare att göra uttag av vinster ifall bolaget har licens i Sverige. Om du spelar hos en utländsk sida kan du behöva lämna in en hel del dokumentation innan du kan göra uttag av dina vinster. Det kan vara bra för dig att veta om det innan du väljer att spela hos ett visst spelbolag. Välj spelbolag med omsorg!

Går det att betta DotA 2 skins?

Ett enkelt svar på den här frågan är: Ja. Det är inte alla spelbolag som erbjuder den här möjligheten, men många av spelbolagen börjar förstå värdet i skins gambling och har implementerat detta i deras spelsystem.

Om vi kollar på de stora spelbolagen som Bet365, Unibet och Betway så erbjuds inte skingambling, men om du istället vänder dig till en helhjärtad Dota-sida som exempelvis Dota 2 Lounge så erbjuds det betting med skins. Dota 2 Lounge är likt CSGO Empire eller CSGO Lounge som startades inom Counter-strike där man riktat in sig på betting med skins.

Att betta med skins är som att betta med en virtuell valuta, som kan jämföras med exempelvis bitcoin eller ethereum. Skins kan man köpa, sälja och byta mellan varandra via olika typer av marknader. Idag så erbjuder Valve och Steam en gigantisk marknad där man kan sälja och köpa skins i Dota 2 och Counter-Strike för att ta ett par exempel.

I samband med att E-sporten vuxit och fler turneringar anordnats så har även bettingen vuxit och i detta fall även skingamblingen. Ett skin är en grafisk modell av vapen, hjältar eller andra föremål i ett spel. Det kan förändra stilen på ditt spel och känslan i spelet. Ett skin gör aldrig din hjälte bättre per automatik, däremot får du ofta en skönare känsla i ditt gameplay.

Betting med skins startades under 2010-talet efter att Counter-Strike lanserade skins på marknaden. CSGO blev på något sätt startskottet för många spel att introducera skins. Ett av dessa spel är Dota 2. Både CS och Dota 2 har bidragit till att Valves plattform Steam vuxit och i plattformen kan du omvandla riktiga pengar till krediter som i sin tur kan bli ett skin – du kan sedan konvertera tillbaka samma väg igen och på så sätt tjäna pengar, i din riktiga plånbok.

Skin gambling har vuxit något enormt och detta har skett i samband med att streamers livesänt och delat videos på Youtube när dom bettat på matcher och gamblat med skins. Två populära streamers från förr i tiden som bidrog mycket till detta var Syndicate och TmarTn. Dom laddade upp massor av videos där dom bettade med skins och vann stora summor med pengar – deras videos hade rubriker som “Hur vinner du 130 000 kronor på 5 minuter” och dessa videos sågs av miljoner människor.

Det uppdagades sedan att både Syndicate och TmarTn ägde vissa av dessa spelsidor själva och förtroendet för skin gamblingen tog sig en törn. Nu har dock större spelbolag klivit in och tagit över marknaden med ärliga spelsystem och större trovärdighet, så nu kan vi säga att skin gamblingen är tillbaka igen.

Om du skall betta med dina skins, välj en sida som vi länkar till och välj inte första bästa sidan. Gör din research och välj en seriös spelsida!

Om skribenten

Nordicgamers