Betting

Så fungerar e-sport betting

Skriven av Nordicgamers

Varje dag så växer E-sporten i rasande takt och nu för tiden är E-sport betraktad som en riktig sport i de flesta ögon. Detta har resulterat i att alla större bettingsidorna börjat satsa sina kort på E-sport och idag erbjuder nästan alla större spelbolag olika typer av spel på E-sport. Hos oss på Nordic Gamers kommer du kunna hitta massor av speltips och rekommendationer ifall du är intresserad av att betta på datorspel och turneringar runt om i världen.

Vad är bra att tänka på när man ska betta på E-sport?

Vi brukar alltid tipsa om att i första hand första mekanismen bakom spelet du skall betta på. Börja med att prova spelet, lär dig grunderna, läs på om lagen som deltar i turneringar och håll koll på statistik och historik i gamla matcher.


Våra hetaste bettingtips:

 1. Lär dig spelet och förstå grunden
 2. Läs på om proffslagen
 3. Sök efter statistik på gamla matcher
 4. Ta fram historik på tidigare turneringar och mästerskap
 5. Läs om bettingtips på r/esportsbetting på Reddit
 6. Våga chansa och våga betta på underdogs

Det är mycket man behöver ta hänsyn till i de olika spelen och frågorna man bör ställa sig: Hur ser formen ut just nu? Vilka spelare kommer delta? Vilka är favoriter och vilka är underdogs? Det är värdefulla frågeställningar som du bör tänka på innan du investerar pengar för att lägga dina bettingrader. Om du är nybörjare så är vårt största tips att följa andra rekare och bettare för att få bra tips om spelvärda matcher och turneringar. Sedan är det viktigt att hålla koll på varje proffsscen och läsa nyheter, precis som när du handlar med aktier – ju mer koll du har desto bättre investeringar kommer du att göra. Betting är inte riskfritt, det ska man tänka på, men ju mer koll du har desto större sannolikhet att du vinner stora pengar.

Ska man betta med pengar eller virtuella skins?

Det är egentligen en smaksak kring hur man föredrar att göra sina insättningar hos spelbolagen. Alla spelbolag erbjuder tyvärr inte betting med skins, men i princip alla erbjuder betting med riktiga pengar och insättningar från bankkonton. Man kan även numera betta med bitcoin och ethereum, ifall man istället önskar den metoden.

Fördelen med skin gambling är att man inte behöver använda sitt egna bankkonto för insättningar och gillar man att byteshandla med skins så är det ett bra alternativ. Skins fungerar i princip som en kryptovaluta där det finns ett visst värde för varje skin. Önskar man istället att ha möjlighet att göra uttag av vinster i riktiga pengar direkt till sitt bankkonto, då skulle vi garanterat tipsa om att spela om riktiga pengar – det är mycket enklare att hantera pengarna in och ut ur spelbolagen. Välj det alternativet som passar dig bäst, om du har ett stort förråd med skins kanske det är värt att använda sig av skin gambling istället.

Vad är första steget när jag vill börja betta på E-sport?

Vi rekommenderar dig till att ha ett stort intresse för E-sport ifall du ska spela pengar på sporten, annars kan det vara knepigt att börja betta på det. En fördel är ifall du redan sen innan har lite kunskap om E-sporten som du vill lägga ner din tid på. Om du inte har kunskap sedan innan så rekommenderar vi dig att följa ett visst spel och hitta favoriter som du sedan kan börja spela på. Sedan behöver du så klart läsa på om proffslagen, turneringarna och ta fram statistiken, som vi pratat om innan.

En annan tacksam del när det gäller E-sport är att i princip alla turneringar sänds kostnadsfritt på Twitch.tv, vilket gör det enkelt för dig att följa sporten och övervaka matcherna. Till skillnad från om du följer Premier League i fotboll, då behöver du ha ett abonnemang hos Viaplay för 449 kronor i månaden för att hålla dig uppdaterad. E-sporten är otroligt tacksam ur den aspekten.

Vilka är de största turneringarna att betta på inom E-sport?

Det finns som bekant en uppsjö av olika turneringar och jag tänkte att vi skall försöka sammanfatta de största turneringarna i denna artikel. Så vet du vilka turneringar du skall hålla lite utkik efter och betta på.

CSGO Major Championship

Den absolut största Counter-Strike turneringen är Major Championship även kallad Major. Denna turnering har högst status i spelet och är den mest ärofyllda titeln att vinna. Majoren går av stapeln cirka två gånger per år och har prispott på cirka 1 miljon dollar som fördelas mellan lagen som placerar sig 1-8.

Overwatch World Cup

Denna turnering i Overwatch kan liknas ett fotbolls VM där spelarna slåss i sitt lands färger istället för sina lag. Fyra länder arrangerar kval varje år där topp två tar sig vidare till finalen som arrangeras under BlizzCon. Den här turneringen deltar man inte i för pengarnas skull eftersom alla i finalspelen får samma peng. Här handlar det om äran och berömmelsen som betyder något. World Cup har tidigare gått av stapeln i Anaheim i Kalifornien, USA och förväntas att göra det kommande år också.

Dota 2 The International

Här har du kanske världens största E-sportstävling som någonsin arrangerats. Spelet man spelar är Dota 2 och tävlingen lockar lag från hela världen. Denna tävling arrangeras av Valve och har hela 15 miljoner dollar i prispotten. The International sänds alltid via Twitch och följs av hundratusentals människor världen över.

Fortnite World Cup Finals

Detta är världens mest populära och växande spel just nu. Tävlingen arrangeras av Epic Games och tävlingen hålls i New York mitt i sommaren. Prispotten för denna tävling har legat på hiskeliga 100 miljoner dollar fördelat på topp-placeringarna. I World Cup Finals tävlar man i solos, duos, creatives och Pro AM. Ett av få toppspel som du idag kan tävla som solo. Tävlingen brukar sänds via Twitch.tv och har också hundratusentals tittare. Under år 2020 skulle man arrangerat ett till World Cup men det behövdes ställas in på grund av pågående corona pandemi. Vi får hålla tummarna att det arrangeras ett nytt år 2021.

Vilka E-sporter kan man betta på?

Det finns som bekant en uppsjö av olika E-sporter som man kan betta på i dagsläget. Nedan följer några av de populäraste, enligt oss.

Counter-Strike Global Offensive

I Sverige är CSGO kanske ett av de populärare spelen just nu. Hela konceptet är att två lag tävlar mot varandra och det kan aldrig bli lika i en match. Blir det lika så tävlar man på en så kallad övertid och sedan avgörs matchvinnaren efter det. Varje år arrangeras en uppsjö av turneringar inom CSGO och i Sverige har vi två topplag vid namn Fnatic och NiP som är med och fightas i toppskiktet.

Dota 2

Det här spelet är kanske världens mest spelade spel någonsin. Spelet är en uppföljare till Warcraft III och är free-to-play. Även i detta spel möts två lag som tävlar om vem som först förstör motståndarens bas. Dota 2 är enormt stort över hela världen och vi har ett par svenskgrundade lag som exempelvis Fnatic och Alliance som fightas i toppen.

League of Legends

Detta är världens största spel i E-sportens värld och även detta spel går ut på att förstöra motståndarens bas, likt Dota 2. Under 2009 lanserade man LoL som också är free-to-play. Här tävlar man två lag mot varandra och Asien dominerar just nu spelet med sina framgångsrika lag. Även här har vi ett svenskt lag vid namn Fnatic som ligger i toppen.

Vilka proffslag bör man hålla koll på inom E-sporten?

Nya lag bildas varje år i olika konstellationer och i vår artikel kommer vi nämna ett gäng populära lag som har varit framgångsrika under lång tid i diverse spel.

FaZe Clan

En amerikansk organisation som bildades för många år sedan. Idag driver klanen ett stort community med många fans. Laget tävlar i Call of Duty, Overwatch, FIFA, CSGO och många fler spel. FaZe Clan har flest medaljer på sin meritlista av alla organisationer runt om i världen.

OG

Europeiska laget OG har blivit ett av de större lagen inom E-sport. Mycket tack vare deras stora vinst i The International 2019 där laget tog hem den stora prispotten på nästan 16 miljoner dollar.

Cloud 9

Den här amerikanska klanen har haft lag i väldigt många spel som exempelvis Rocket League, League of Legends, CSGO, Hearthstone och Super Smash Bros för att nämna ett gäng. Cloud 9 har länge varit en stor gigantisk organisation med mycket muskler.

Fnatic

Från början är Fnatic svenskgrundat med ett par svenska profiler i täten. Idag har man sin bas i London och år 2020 firade man 26 år som organisation. Fnatic har lag i League of Legends, CSGO och Dota 2. I dessa spel satsar man all sin kraft.

Ninjas in Pyjamas

Här har du en svensk organisation som fokuserar i första hand på CSGO. Förr i tiden blev vår svenske hjälte HeatoN världens bästa spelare genom tiderna i just, NiP. Den senaste tiden har NiP haft det tufft med resultaten även om man fortsatt satsar otroligt mycket i sina spel. Ninjas in Pyjamas är Sveriges största förening om man ser till antalet följare och fans.

Astralis

Här har du ett lag som fullkomligt dominerar Counter-Strike. Laget har vunnit flera majors och har legat i toppen under en lång tid. Astralis utgår ifrån Danmark och plockar enbart in de bästa danska CS-spelarna, vilket uppenbarligen varit framgångsrikt för organisationen.

Sen finns det så klart många fler lag som är populära inom E-sporten. Lag som exempelvis Natus Vincere, Team Liquid, Virtus Pro, 100 Thieves och Complexity för att nämna några stycken. Innan du bettar bör du läsa på om ditt lag och vilken laguppställning man använder sig av för tillfället. Många av organisationerna byter och ändrar spelare stup i kvarten därför är det bra att ha lite extra koll ifall man skall lägga pengar på matcher och ha en chans att vinna större pengar på sina spelrader.

Är det lagligt att betta på E-sport?

Det enkla svaret är ja. Sen beror det på vilket spelbolag du spelar hos och ifall det finns en svensk licens, eller en licens överhuvudtaget. Du måste alltid vara 18 år gammal för att spela hos ett svenskt spelbolag, de bolag som bryter mot denna reglerade lag riskerar stora böter och eventuell nedstängning. Det är en komplex fråga gällande betting på E-sport då vissa delar i världen ej tillåter det.

Vilka spelbolag ska jag spela hos?

Vi rekommenderar dig att forska ordentligt innan du gör en insättnings hos ett visst spelbolag. Kolla så att det finns licenser hos bolaget och att dessa är godkända, det går ofta att se på spelbolagens hemsidor. Om det inte finns licenser skulle vi rekommendera att spela hos ett annat spelbolag.

Vi kommer ge förslag på ett gäng populära spelbolag där du kan betta på E-sport nedan:

 • Betway
 • Bet365
 • Unibet
 • ComeOn
 • 888 Sport
 • Casumo
 • Expekt
 • GG Bet

Detta är ett axplock av seriösa spelbolag som erbjuder E-sport i sin sportbok. Önskar du betta på fotboll eller hockey så går det också bra att göra via dessa spelsidor.

Spela ansvarsfullt och seriöst

Vi rekommenderar dig att enbart spela för pengar som du har råd att förlora. Var noga med detta och sätt dina egna spelgränser på varje spelsajt. Välj en spelsida som är seriös och som erbjuder schyssta spel.

Är du orolig över dina egna spelvanor eller en väns spelvanor så tipsar vi dig om att besöka www.stodlinjen.se för råd och rekommendationer. Där kan du få hjälp att ändra dina spelvanor genom stöd och råd. Om du är anhörig är du lika välkommen hos Stödlinjen. Det går bra att ringa, chatta eller maila till Stödlinjen. Du har även möjlighet att vara anonym om du hellre önskar det.

Vill du enbart ta tempen på dina spelvanor kan du göra Stödlinjens speltest för att se hur normala dina spelvanor är. Du kan även här vara helt anonym ifall du önskar det.

Spel ska vara roligt och lärorikt med en chans att vinna extra pengar. E-sport ska vara spännande och adrenalinfyllt att följa. Spela ansvarsfullt och betta seriöst!

Om skribenten

Nordicgamers