Recensioner

Recension 2020 för Fortnite Battle Royale

Skriven av Nordicgamers

Vad är Fortnite Battle Royale?

Fortnite är ett spel som släpptes av Epic Games 2017, och som blev en nästan omedelbar succé. Spelet finns i olika spellägen, bland annat Save the World, som är ett överlevnadsspel där spelarna ska samarbeta, och Battle Royale, där upp till hundra spelare kan möta varandra. Det är allas kamp mot alla, och den sista spelaren som överlever är spelets vinnare.

Fortnite Battle Royale släpptes i september 2017 och finns redan från början tillgängligt för Microsoft Windows, Mac, Playstation, Xbox, Nintendo Switch, IOS och Android. Två veckor efter att Battle Royale släpptes hade det spelats av över 10 miljoner spelare; i juni 2018 hade siffran uppgått till 125 miljoner spelare. Detta gjorde att Battle Royale blev ett av de mest framgångsrika spelen under 2018. I maj 2020 hade spelet 350 miljoner användarkonton.

Epic Games har fokuserat mycket på att spelet ska fungera bra på alla de plattformar som de har släppts till. Spelare kan spela mot varandra oavsett vilken plattform de väljer. 

Hur spelar man Fortnite Battle Royale

Battle Royale går i korthet ut på att bli den sista spelaren som överlever, eller att blir det sista laget som överlever. I spelet kan man spela både ensam eller i lag tillsammans med andra. I varje omgång kan det vara upp till hundra spelare. 

Spelet börjar med att alla spelare befinner sig i en lobby, där man får vänta tills alla spelare som ska vara med har kommit in. När spelet/lobbyn är full så börjar själva spelet. Alla spelare hamnar då på en buss, Battle-bussen, som åker en slumpmässig sträcka ut över ön som spelet spelas på. Man kan kliva av när som helst under färden genom att aktivera sin s.k. glider, och landa på valfri plats på ön genom att glidflyga genom luften. Sedan följer helt enkelt en kamp där alla medel är tillåtna, och där målet är att bli den sista av de hundra deltagarna att överleva.

Karaktärer i Fortnite Battle Royale

Karaktärerna i Battle Royale är vad man kallar för skins, dvs. olika utseenden som spelarna kan köpa eller vinna. Det finns idag ungefär 160 skins att välja mellan; detta kan dock förändras lite med olika uppdateringar och förändringar i spelet. Några av de mest kända och eftertraktade skinsen är:

  • Chief Hopper – här kan du spela Fortnite som polischef Hopper från tv-serien Stranger Things.
  • Skull Trooper – här spelar du som en karaktär som är utklädd till skelett.
  • Renegade Raider – ett av de äldsta och mer ovanliga skinsen i spelet. 
  • Aeronaut – ett skin som var tillfälligt tillgängligt under hösten 2019, och som idag är ett av de mest ovanliga i spelet.

Spelplan i Fortnite Battle Royale

Huvuddelen av spelet utspelar sig på en ö med blandad terräng. Här ska du och 99 andra spelare försöka döda varandra, gömma er för varandra och göra allt för att utplåna era medspelare för att vinna spelet. I början av spelet befinner ni er i en väntlobby, där alla spelare helt enkelt får vänta till spelet är fullt och ni är hundra stycken. Sedan är det bara att hoppa på bussen som kör över ön, där ni kan hoppa av var ni vill och köra igång. Det är inte mer komplicerat än så – även fast spelet i sig kan vara svårt nog!

Kända klaner inom Fortnite Battle Royale 

En av de första tävlingar inom e-sporten där Fortnite: Battle Royale deltog i var var ett event som hette Fortnite Pro-Am, som hölls i juni 2018 med 3000 deltagare. I eventet deltog bland annat Ninja, som är en känd spelare och youtuber; han vann även hela turneringen och högsta vinsten i prispotten. Det ar även varit flera andra internationella tävlingar, bland annat Fortnite World Cup i New York 2019, med en prispott på trettio miljoner dollar.

Sammanfattning

Fortnite Battle Royale är en riktigt framgångssaga. På mindre än tre år har spelet vuxit till att bli ett av världens största med över 300 miljoner spelare. Egentligen är spelet ganska enkelt uppbyggt, och det är kanske det som drar. Det är anarkistiskt, det är alla mot alla, det är enkelt att förstå sig på. Grafiken är fin, det är ett spännande spel och det passar för de flesta åldersgrupper. Det ska bli intressant att se vad framtiden utvisar för Fortnite Battle Royale.

Om skribenten

Nordicgamers