Recensioner

Recension 2020 för Half Life

Half Life
Skriven av Nordicgamers

Vad är Half Life

Half-Life är ett science fiction-spel i förstapersonsvy. Det utvecklades av Valve Corporation, och var företagets debutspel, och är det första spelet i en serie med samma namn. Spelet distribuerades av Sierra Entertainment, och släpptes till Windows i november 1998, och släpptes även senare till Playstation 2. Half-Life fick väldigt positiva recensioner då det släpptes, då det sågs som nytänkande och kreativt.

I spelet spelar du rollen som Gordon Freeman, som är en forskare i teoretisk fysik, som måste ta sig ut från ett hemligt forskningskomplex efter att ett experiment har gått fel. I korthet så går spelet ut på att du ska bekämpa både utomjordingar och fientliga människor, med hjälp av olika vapen och genom att lösa olika pussel. 

Spelet har fram till 2008 sålts i över 20 miljoner exemplar av spel i hela serien. Det har även släppts två expansioner till Half-Life, Opposing Force och Blue Shift; det har även släppts en mindre expansion, Decay, som enbart släpptes till Playstation. Det har även släppts flera uppföljare; den senaste uppföljaren, Alyx, släpptes 2020. Half-Life har haft en stor kulturell påverkan och har inspirerat ett flertal andra spel.

Hur du spelar Half Life

I Half-Life spelar du Gordon Freeman, en fysiker vars experiment har gått fruktansvärt fel. En transportolycka har skapat en reva mellan olika dimensioner, och har släppt in en utomjordisk ras via revan. Utomjordingarna startar krig mot människorna, och en av dina uppgifter är att besegra dessa utomjordingar och deras ledare.

Spelet spelas ur ett förstapersonsperspektiv, och du ska lösa problem och utkämpa strider av olika slag för att klara av spelet. Du får aldrig se hur Freeman ser ut, eftersom spelet hela tiden spelas genom hans ögon. Half-Life var en av de första spelen som använde skriptade sekvenser i spelet, och de kan innehålla olika händelser som påverkade spelets utgång på olika sätt. Målet med spelet är som sagt att ta sig ut från forskningscentret som du är fast i.

Spelet har inga traditionella banor utan är istället uppdelat i olika kapitel. Du rör dig genom spelvärlden kontinuerligt, och ställs ofta inför olika problem som behöver lösas.  Det kan vara allt från att döda fiender med hjälp av det som finns i närmiljön, till att ta sig igenom labyrinter av olika slag.

Gordon Freeman rör sig oftast igenom spelet ensam, men ibland kan det dyka upp andra personer som hjälper honom, till exempel säkerhetsvakter som hjälper till att låsa upp dörrar, eller andra forskare som kan hjälpa Freeman med information. Det finns även ett antal fiender som ska besegras, till exempel zombier och lönnmördare, plus som sagt utomjordingarna. 

Det finns även ett flerspelarläge där du bland annat kan spela death matches, även om spelet dock är väldigt fokuserat på enspelarläget.

Karaktärer i Half Life

Det finns ett flertal intressanta karaktärer i Half-Life. Några av de viktigaste karaktärerna i spelet är de här personerna.

  • Gordon Freeman, som är huvudperson och den viktigaste karaktären i Half Life. Han är teoretisk fysiker och forskare på Black Mesa Research Facility. Han blir fångad inne på forskningsstationen, och måste ta sig därifrån. Freeman är den du spelar som och som du kommer att se allra mest av alla karaktärer.
  • G-Man, som är en annan viktig karaktär, både i det här spelet och i flera av uppföljarna. Han övervakar Freeman och andra karaktärer i spelet, och är mystisk med lite udda beteende, och verkar ha krafter som går utöver det normala. Ibland dyker han bra upp oväntat på konstiga ställen i spelet.
  • Nihilanth är en annan viktig karaktär i spelet. Han är ledare för Xen, den utomjordiska rasen som det visar sig har invaderat jorden under spelets gång. Han är även den slutgiltiga bossen i spelet. Nihilanth är en grå, hårlös utomjording med en liten kropp och ett enormt huvud.
  • Barney Calhoun är huvudpersonen i expansionpaketet Blue Shift; han är en säkerhetsvakt, och händelserna i spelet utspelar sig här från hans perspektiv.
  • Adrian Shephard är huvudpersonen i Opposing Force, och är en av de soldater som skickas in efter händelserna i Half Life för att röja upp bevisen.
  • Elia Vance, som är en av Gordon Freemans forskarkollegor. Han ses vid två tillfällen i Half Life, så i just det här spelet har han ingen större roll. Han får dock en större roll senare i spelserien, och hans dotter Alyx har gett namn åt det senaste spelet i serien.

Det finns även ett antal ytterligare karaktärer som dyker upp i Half Life; både i det här första spelet, i följande spel och även i flera av spelen eller hela serien.

Världen i Half Life

Spelet utspelar sig på ett forskningslaboratorium i öknen i New Mexiko, USA. Efter en transportolycka bildas det en interdimensionell reva, som släpper in en utomjordisk sa – Xen. Spelet utspelar sig huvudsakligen i eller i närheten av forskningslaboratoriet. I uppföljarna och expansionerna får man se mer av världen i Half Life, men i det här spelet begränsat till laboratoriet och dess närmaste omgivningar. 

Sammanfattning

Half-Life har blivit en av de mest kända spelen i genren skjutspel ut förstapersonsperspektiv. Spelet tog plats i Guinness rekordbok 2008 som det mest sålda spelet inom just den här gruppen av spel. Det är en riktigt framgångssaga, och har inspirerat både till egna uppföljare, men även andra spel i samma genre. Upplägget är ganska enkelt att förstå sig på; ett experiment som går fel, och en forskare som försöker lösa det och samtidigt ta sig därifrån. Samtidigt har det byggts upp en bra och spännande historia kring detta, vilket gör att intresset hos spelarna behålls. I expansionerna och uppföljarna har spelvärlden utforskats och utökats ännu mer. Half-Life är en riktig klassiker som fortfarande håller och fortsätter att utvecklas och förnyas.

Om skribenten

Nordicgamers