Recensioner

Recension 2020 – Halo 5: Guardians

Skriven av Nordicgamers

Vad är Halo 5: Guardians?

Halo 5: Guardians är ett skjutspel ut förstapersonsperspektiv som släpptes till Xbox i oktober 2015. Det utvecklades av 343 Industries och gavs ut av Microsoft Studios (numera Xbox Game Studios). Halo 5 är det sjunde spelet i serien, och fokuserar på Master Chef, som är huvudpersonen i de flesta delarna av serien.

Halo-serien är en science fiction-serie som är en av de mest framgångsrika spelserierna genom tiderna. Det skapades från början av Bungie Studios, men rättigheterna såldes 2010 till 343 Industries. Det är ett strategispel med stort fokus på att bygga upp sin strategi för att bli framgångsrik och vinna spelet. Halos popularitet har myntat uttryck som “Halo killer” och “Halo-kloner”, som ofta dyker upp i spelvärlden och ses som ett positivt sätt att beskriva andra spel på.

Spelet drog in över 400 miljoner dollar under de första dygnet efter att det hade släppts, och 500 miljoner dollar under den första veckan, vilket var ett nytt rekord för franchisen.

Story

Halo 5 utspelar sig år 2558. Spelets huvudkaraktär är den cybernetiskt förbättrad supersoldaten Master Chief. Han har uppfostrats till att bli den perfekta soldaten, och är hård och tystlåten som person. Han utför sin plikt för att han vet att han måste. Master Chief är en av de mest kända figurerna i spelhistorien, och är omtyckt av de flesta – även om en del tycker att han är överskattad.

När spelet börjar så får du följa två strömmar av mänskliga supersoldiers: Blue Team, ledd av Master Chief, och Fireteam Osiris, ledd av Spartan Locke. När Master Chief försvinner plötsligt för att spåra den konstgjorda intelligensen Cortana, ifrågasätts hans lojalitet och Fireteam Osiris skickas för att hämta honom. Det är detta som är basen för historien och spelet, och det som följer.

Hur du spelar Halo 5

Du spelar Halo 5 i förstapersonsläge. I Halo 5 spelar du Spartan Locke, som har om uppdrag att – tillsammans med sitt team – hämta hem Master Chief. Det går även att spela som Master Cheif i spelet, om man spelar i multiplayerläget. Du kan spela Halo 5 antingen i läget multiplayer eller som single player. Spelet är i grund och botten ett ganska enkelt och rättframt skjutspel; det gäller att bygga upp en bra strategi och att ha lite koll på historien. 

Du kommer under spelets gång få olika deluppdrag som ska klaras av. Det kan vara att ta sig igenom olika rymdstationer, hitta olika personer eller hitta olika tekniska delar som behövs för att komma vidare i spelet.

Raser i Halo 5

UNSC (United Nations Space Command) är FN’s militär. Deras uppgift är att skydda de mänskliga kolonierna och har tillgång till ett antal rymdskepp. Master Chief tillhör Spartanerna, som är en elitstyrka inom UNSC. Han är även en del av ODST-trupperna (Orbital Drop Shock Trooper)

Covenanterna är ett kollektiv av utomjordiska raser som styrs av tre High Prophets. Kollektivet består av åtta olika utomjordiska raser som delar tron om att Haloringarna, byggda av den utdöda rasen Forerunner, ska leda dem till ”den stora resan”. Denna tro är dock en feltolkning; Haloringarnas riktiga syfte var istället att utrota alla raser i galaxen.

Covenanterna har två raser som grundare, Elite och Prophet efter ett krig dem emellan. Under de år som följde efter grundandet utökades Covenanterna med flera nya raser, dock sällan frivilligt för de nya raserna.

Covenanterna består av åtta raser som är uppdelade i tre klasser: det religiösa kastet, krigarkastet och arbetarkastet. De åtta raserna som finns är:

 • Elite: Varelser som kommer från ett krigarsamhälle. De är bland de starkaste soldaterna i kollektivet. Deras kännetecken är deras huvuden med fyra munnar.
 • Grunt: Små varelser som är de lägst stående i kastsystemet, och ofta blir mat åt någon av de andra raserna. De andas metan genom en behållare på ryggen. 
 • Jackal: Befinner sig även de långt ner i kastsystemet. Påminner om schakaler.
 • Brute: Starka, aggressiva och håriga varelser. De vill bli accepterade av de andra raserna men har svårt för att bli det.
 • Engineer: Kollektivets ingenjörer. De kan laga i stort sätt allt, består av gas och talar genom teckenspråk eller pipljud. 
 • Hunter: Är den farligaste och starkaste rasen inom kollektivet. De utgör i sin tur ett kollektiv av meterlånga, orangefärgade maskar.
 • Drone: Arbetar som ingenjörer och står långt ner i kastsystemet. Gröna, små, flygande insekter som har ett svärmbeteende. 
 • Prophets: Är tillsammans med Elite de som styr Covenanterna. De tre High Prophets är de som har mest makt och har sista ordet.

Kända klaner

Det finns många lag och klaner som tävlar i Halo 5; det finns flera stora internationella tävlingar, där flera av lagen har blivit framgångsrika. 

Några av klanerna som det har gått bra för är:

 • CLG (Counter Logic Gaming) – ett nordamerikanskt lag inom e-sporten som grundades 2010. De har klaner inom flera spel, bland annat Halo, där de har varit väldigt framgångsrika. Laget lämnade dock Halo-scenen 2016.
 • OpTic gaming – ett annat nordamerikanskt lag som det har gått bra för i både Halo och e-sporten i stort.
 • Supremacy – ett europeiskt lag som har varit framgångsrika inom bland annat Halo.

Sammanfattning

Halo-serien är en av de mest framgångsrika någonsin inom e-sportvärlden, framför allt när det kommer till science fiction. Halo 5 har fått ett litet blandat mottagande, men är ett spännande och intressant spel i sin egen rätt. Den för historien framåt, har en fantastisk grafik och är absolut värt att spela för alla Halo-och science fiction-fans där ute.

Om skribenten

Nordicgamers