Recensioner

Recension av League of Legends 2020

Skriven av Nordicgamers

League of Legends är ett av de större och mer kända spelen inom e-sportvärlden. Här har vi det stora nöjet att få recensera och berätta mer om den framgång som spelet är.

Man kan även spela på LoL matcher.

Vad är League of Legends?

League of Legends är ett onlinebaserad spel, som i korthet går ut på att du är med i ett lag som spelar matcher mot andra lag. Målet är att förstöra det andra lagets bas. League of Legends är ett tydligt fantasyinspirerat spel, med en grafik som hämtar många influenser från just fantasyn.

Spelet utvecklades av Riot Games och släpptes 2009, och blev en omedelbar framgång. Det är idag ett av de mest spridda och kända spelen inom e-sporten. Spelet är gratis att ladda ner (även fast spelare kan få betala för vissa tillägg i spelet, som dock är frivilliga), och lätt att installera och komma igång med. League of Legends tillhör spelkategorin MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), och har en åldersgräns på tolv år.

Spelet är idag ett av de mer populära spelen på marknaden med över 60 miljoner spelare. Det finns många som tävlar på hög nivå inom League of Legends, och vi har även många svenskar som är duktiga på och har nått väldigt långt inom just det här spelet. Riot Games håller årligen i det stora världsmästerskapet för League of Legends, där prispotten ligger på ungefär en miljon dollar. Det är ett av de större årliga evenemangen inom e-sportvärlden.

Hur du spelar League of Legends

När du börjar spela kommer du bli del av ett lag; du kan välja olika banor med antingen sex eller tio spelare i varje lag. Du kommer att se en karta (det finns flera olika att välja mellan, mer om det nedan), och motståndarlagen startar på var sin sida av kartan, nära det egna lagets bas. Spelet går sedan ut på att, på olika sätt, försöka förstöra motståndarlagets bas. En match är avgjord när ena lagets bas är förstörd eller när de väljer att ge upp. En match tar normalt mindre än en timme att spela färdigt, ibland på så kort tid som 10-15 minuter. Under en match så kommer du även att ha tillgång till minions, dvs. små medhjälpare, som hjälper dig på olika sätt under matchen.

Under spelets gång kan man bekämpa motståndarlagets spelare, gå upp i nivå (vilket påverkar bland annat din styrka och andra förmågor i spelet), döda monster och förbättra sin utrustning. Under spelets gång kommer du att samla på dig erfarenhetspoäng, och även guld när du besegrar dina motståndare. Det här får din spelare att utvecklas och gå upp i level, vilket gör att du har möjlighet att bli en bättre spelare.

Roller i League of Legends

Innan du börjar spela en match, så ska du välja vilken sorts karaktär du ska spela som. Det finns fem olika grupper av karaktärer att välja mellan:

 • ADC (Attack Damage Carry)
 • Support
 • Top
 • Mid
 • Jungler. 

Olika karaktärer har olika egenskaper som behövs under en strid, och för att ditt lag ska kunna få en bra balans så är det bra om alla väljer lite olika roller. Du får även välja två magiska egenskaper att ta med dig in i en strid. Dessa magiska egenskaper avgör sedan vilken roll du får i matchen. När du som spelare har spelat ett tag och fått mer erfarenhet, kommer du att lära dig mer om hur du kan kombinera dessa egenskaper tillsammans med dina lagkamrater för att nå ett bra resultat i matchen. 

League of Legends är väldigt taktiskt och fokuserat på att ni ska kunna samarbeta på ett bra sätt i laget, och ju mer du spelar desto mer kommer du att kunna utveckla dina förmågor och din taktik.

Kartan i League of Legends

Det finns flera olika kartor att välja mellan. Kartorna har lite olika utseende och olika sätt att spelas på; det finns kartor för sex eller tio spelare, och det finns olika längd på matcherna beroende på vilken karta man väljer.

Ett urval av de kartor som finns tillgängliga är:

 • Howling Abyss (ersatte den tidigare kartan Proving Grounds) – en karta med endast en väg genom en djup bergsskreva. 
 • Summoner’s Rift – en av de äldsta och mest spelade kartorna med tre olika stigar.
 • Cosmic Ruins – ett tomrum i rymden med ett svart hål i mitten, som suger in allt i sin närhet.
 • Substructure 43 – en karta i tunnlarna under staden.

De två första är spelbara för alla, de två sistnämnda är utgångna eller framtagna för specifika event.

Kända klaner inom League of Legends

I League of Legends finns det många olika klaner som tävlar mot varandra. Det finns olika former av klaner; en del klaner består av en grupp vänner som känner varandra privat, och helt enkelt bara vill spela ihop på sin fritid. Det finns lite större klaner, där man inte känner varandra i verkligheten (i alla fall inte när man börjar), men som utvecklas till ett community med en bra sammanhållning och där man ses och spelar regelbundet. Även här är syftet att spela, ha roligt, umgås online och hänga med varandra. Sedan finns det även klaner som sysslar med e-sport; de är mer som ett utpräglat sportlag, där tanken med klanen är att tävla på en högre nivå. 

De klaner som spelar League of Legends på en hög nivå inom e-sportvärlden kan, med tur och skicklighet, tjäna mycket pengar på sitt spelande. Det kräver dock många timmars spelande för att fortsätta utvecklas som spelare och för att bibehålla sin höga nivå, och de finns det som har spelandet som heltidsarbete och inkomstkälla.

Några kända klaner är bland annat 

 • FunPlus Phoenix från Kina, som har klaner i League of Legends
 • Fnatic, som är baserade i London (de har även en svensk klan som spelar Counter Strike, och som ses som en av de bästa lagen i världen) 
 • T1, som är ett sydkoreanskt lag. 

De här e-sportslagen har alla klaner inom League of Legends som har blivit väldigt framgångsrika, men är även aktiva inom flera andra kända e-sporter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är League of Legends en riktig framgångssaga. Spelet släpptes vid en bra tidpunkt och är gratis att ladda ner, vilket säkert har bidragit till spelets framgångar. 

League of Legends har en ganska enkel grundidé som är lätt att förstå sig på, vilket säkert även det bidrar till spelets popularitet. Det är lätt att komma igång och förstå sig på, samtidigt som det finns stora möjligheter att utvecklas och bli bättre. 

Med tanke på att det finns så pass många aktiva spelare, turneringar och att e-sporten är på tillväxt rent generellt, så kommer nog League of Legends finnas med i toppen ett bra tag till.

Om skribenten

Nordicgamers