Betting

Betting på matcher i League of Legends (LoL)

Skriven av Nordicgamers

League of Legends (LoL) är ett onlinespel där du spelar 5vs5. Hela konceptet går ut på att förstöra sin motståndares bas. Spelet är utvecklat och lanserat av Riot Games och släpptes år 2009. Spelet är från början inspirerat av Warcraft The Frozen Throne och Defense of the Ancients. Det är helt gratis att spela League of Legends och man laddar enkelt ner spelet via deras hemsida. Det första du behöver göra är att registrera en användare och sedan är det fritt att ladda ner hela spelet till din dator.

Jag tänkte försöka beskriva lite hur League of Legends fungerar i praktiken. När man börjar en match så delas man in i två stycken lag och sedan startar man på varsin sida av kartan, nära sin egna bas. För att vinna en match behöver man förstöra motståndarens bas alternativt att motståndarlaget ger upp. På kartan så rör sig en stor mängd kanontorn, dessa går även under namnet “Turrets” och dessa måste man även bekämpa löpande under matchens gång. Du behöver även hantera “Champions” och “Minions” som rör sig på kartan för att påverka matchbilden. Löpande under matchen är tanken att du skall inhandla utrustning (Items) och drycker (Consumables). Utrustningen gör din gubbe starkare och ökar dina chanser för att vinna matcherna. För att kunna köpa utrustning så behöver du döda minions, monster, kanontorn och champions. En match tar cirka 20-50 minuter att spela, beroende på hur jämn matchen är.

En spelare i League of Legends är även kallad summoner och du som spelare har möjlighet att påverka matchen på många olika sätt utöver den valda karaktärens egna krafter. Varje spelare har en egen runbok som man passivt kan förbättra och dess egenskaper. En summoner får även välja två stycken förmågor att ta med sig i en match, på så sätt kan du förändra utgången av varje strid som uppstår i matchen. Efter varje spelomgång så får du som spelare ett visst antal inflytelsepoäng som du kan placera i ditt färdighetsträd och på så sätt får du fler förmågor att välja mellan.

Något som är positivt i League of Legends är att man som spelare även kan köpa nya hjältar med Riot Points, dessa poäng är även kallade RP. Man brukar ha som mål när man spelar att samla ihop RP och köpa nya hjältar till sitt Riot-konto.

Möjligheterna i League of Legends är stora, vilket också attraherar tusentals nya spelare varje månad. Totalt har LoL idag över 32 miljoner registrerade spelare, vilket säger en hel del om spelets växande popularitet. Har du aldrig provat att spela, så borde du definitivt prova redan idag.

Vad är esport betting?

Esport betting är precis som det låter: Betting i datorspelsturneringar och matcher. E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på spelkonsoler eller datorer. I huvudsak tävlar man i ett datorspel mot varandra och tävlingarna sker i organiserade tävlingsformat. Många tävlingar spelas över internet, men även via LAN (lokala nätverk).

Esport betting har vuxit något enormt de senaste åren och spelbolagen börjar ta efter i löpande takt. Just nu erbjuder de flesta spelbolagen betting på E-sport. Människor börjar få hög kunskap om E-sport och tävlingarna lockar tusentals med åskådare både online och på plats i stora arenor. I Sverige är Esport betting enormt stort även om det är en bra bit kvar innan man kan jämföra med betting på fotboll och hockey. Sedan 2010-talet har betting inom E-sporten vuxit stadigt.

Hur fungerar betting i LoL?

När du skall betta på League of Legends så behöver du först välja en trovärdig spelsida som du känner dig bekväm med. Vi kommer att erbjuda lite tips längre ner i vår artikel om spelsidorna.

Betting i LoL fungerar precis som i andra sporter som exempelvis fotboll eller hockey. Du väljer ett lag som du tror kommer att vinna och sedan har du chans att tjäna lite pengar på att favoritlaget vinner just den matchen. Man spelar i princip alltid på matchvinnare, men man kan även spela på något som vi kallar “kartspel”. Det betyder: Vem vinner karta 1 och hur många kartor blir det totalt under matchen? Man kan även betta på korrekt resultat, vilket lag som först förstör ett torn eller antal kills. Valen av spel på League of Legends är många och möjligheterna för betting på LoL är stora. Om du vill veta vilka spelsidor som vi rekommenderar är du varmt välkommen att fortsätta läsa. Vi kommer presentera våra rekommendationer lite längre ner i artikeln under rubriken “Betta seriöst”.

För övrigt så är League of Legends ett av de populärare spelen att betta på när det gäller E-sport. Betting inom LoL är tätt följt av spel som Dota 2, Counter-strike och Rainbow Six. Spelbolagen ser hur snabbt E-sporten växer och anpassar sig snabbt därefter. Alla de seriösa bolagen erbjuder idag betting på E-sport, vilket är positivt för alla som älskar E-sport.

Odds

Om du väljer att spela på LoL så finns det så klart en uppsjö av olika odds på matcherna. Ett tips är att jämföra odds mellan de olika spelbolagen och se över vilka matcher som är mest värt att spela på. Odds är ett samlat begrepp som används för sannolikhet inom betting och matematisk statistik. Ett högre odds ger mer pengar i vinst, men är också mer osannolikt att det inträffar, därför är det bra att du kollar in och läser på ordentligt om lagen som skall tävla. Vilka lag har bäst formkurva, vilka kartor föredrar lagen och statistik för varje lag. Odds påverkas av hur många som bettar på ett visst val. Det vill säga om 1000 personer bettar på en underdog så kommer oddsen sjunka lite i förhållande till ursprungliga oddset. Därför är det viktigt att vara lite påläst innan man lägger sin tipsrad på League of Legends matcherna.

Det kan definitivt löna sig att lägga sina pengar på en underdog. Det betyder att du kommer få mer pengar ifall underdogen lyckas vinna matchen. Försök att hitta spelvärda matcher där du kan spela på det mest otippade laget. Det är så många duktiga bettare lyckas med sina tipsrader och tjänar stora pengar. Hitta rätt lag och rätt match att lägga dina pengar på.

Något som vi brukar tipsa våra följare om, är att titta på oddsen hos många spelbolag och spelsidor. Se till att jämföra oddsen på alla olika sidor och använd dig av den sidan som ger bäst odds för dina spel. Om du investerar lite tid för research så kommer det känns roligare att betta på LoL-matcher och framför allt så ökar du dina chanser för att vinna mer pengar.

LCS (League of Legends Championship Series)

League of Legends Championship Series även kallat LCS är en av de största turneringarna inom LoL. Den absoluta toppen av lag spelar denna turnering och tävlar om stora prissummor. Tävlingen går av stapeln i USA och Kanada och ägs av Riot Games. Varje säsong av LCS består av 10 lag som tävlar i dubbel eliminering. Dom tre bästa i turneringen kvalar sedan in till League of Legends World Championship, som är den absolut största turneringarna du kan spela i när det gäller LoL.

LCS spelas som en turnering och alla matcher spelas live i Riot Games studio i Los Angeles i USA. I studion brukar man ha en liten publik och sedan sänds alltid matcherna live på Twitch.tv och Youtube.com. Sändningarna brukar snitta över 300 000 tittare, vilket är enormt bra siffror för League of Legends.

LCS har även stora sponsorer som exempelvis Acer, Coca-Cola och American Express för att nämna ett par stycken. Det säger en hel del om hela turneringen, det finns en enorm kraft bakom LCS. Om du som spelare vill vinna någon titel i LoL så är det Championship Series eller World Series du vill vinna.

Samtliga matcher livesänds som bekant på Twitch och Youtube och innebär att vem som helst kan se och följa matcherna. Vilket är en enorm fördel ifall du lagt en spelrad och bettar på matcherna. Då kan du få en hel del kunskap om spelet och utbilda dig själv genom att följa proffslagen i viktiga matcher.

Betta seriöst

Vi kommer prata en del om att betta seriöst i denna artikel. Det finns tyvärr en hel del oseriösa spelsidor och spelbolag som förstör för de mer seriösa spelbolagen. Vårt starkaste tips i denna artikel är att kolla upp spelbolaget innan du börjar sätta in pengar och spela. Läs gärna lite historik om spelsidan och forska lite så att du inte hamnar på någon oseriös plattform där du blir blåst på dina pengar.

Nordic Gamers kan rekommendera dig om att välja en stor betting aktör som erbjuder E-sport. Vi kan stolt presentera spelbolag som Bet365, Unibet och Betway. Dessa aktörer är seriösa, stora i branschen och erbjuder betting på E-sport som ett stort växande alternativ. De flesta spelarna väljer att betta via de större aktörerna på grund av säkerheten.

Var försiktig med dina pengar och välj ett spelbolag som har en god historik sedan tidigare och välj någon som är van att erbjuda spel på League of Legends och E-sport.

Något som kan vara bra att veta för dig som vill betta på E-sport är att den 1 januari 2019 så infördes en ny spellag i Sverige som direkt påverkar betting inom E-sport. Förr i tiden var det många utländska spelbolag som tillät svenska spelare att spela på deras sidor. Detta är inte möjligt längre. Nu måste alla spelbolag ansöka om en licens i Sverige hos Spelinspektionen (Lotteriinspektionen). När man har fått ansökan godkänd då är det möjligt för svenska bettare att spela på den utländska sidan. Ett tips för dig som letar efter en bra sida att spela på League of Legends matcher.

Många kända bettingsidor som Loot.bet och Arcanebet försvann relativt snabbt från den svenska spelmarknaden efter dessa regler sattes in. Förhoppningsvis kommer liknande spelsidor tillbaka till Sverige inom kort, men först behöver dessa bli godkända av Spelinspektionen, vilket kan vara en lång process.

Insättningsbonusar

Något vi kan rekommendera dig om att kolla upp innan du börjar betta på League of Legends är att se om ditt spelbolag erbjuder en insättningsbonus eller välkomstbonus. Det kan ge dig en större peng att spela för och en större chans att vinna mer pengar.

En insättningsbonus kan se ut som följande: Sätt in 100 kronor och få 100 kronor att spela för. Det vill säga att du får 200 kronor att spela för på dina matcher. Ofta kan det innebära att du behöver omsätta X antal gånger pengarna innan du kan ta ut vinsten. Ett tips är att läsa igenom kraven för bonusen innan du använder dig utav exempelvis insättningsbonus. Spelbolagen brukar ha en tendens att erbjuda nya spelare bonusar därför är det bra om du gör lite research innan du börjar betta på LoL-matcherna.

En annan bonus som är vanlig att bli erbjuden är välkomstbonus. Om du är en ny spelare kan du ofta ta del av en registreringsbonus också kallad välkomstbonus. Det brukar betyda att du får en viss peng vid registrering av ett nytt konto hos ett spelbolag. Spelsidorna brukar vara väldigt generösa med välkomstbonusar eftersom det är ett bra sätt att värva in nya medlemmar till sidan.

Vad Reddit säger om League of Legends betting

Ett tips från oss till dig är att gå ut på Reddit och läsa lite om League of Legends betting. Det finns otroligt många bra tips och spelsystem för att betta på LoL. När du läser igenom Reddits tråd om betting så är ett återkommande tips att inte använda spelsidor som inte är anpassade för E-sport. Detta eftersom det finns så många oseriösa aktörer på marknaden och vissa sidor är ren och rama bluffen, som i värsta fall kan blåsa dig på pengar. Använd dig därför utav kända spelbolag som Bet365, Unibet eller Betway. På Reddit tipsar dom även om spelsidor som Pinnacle eller Bet-At-Home för att nämna ett par stycken. Se till att forska ordentligt innan du sätter in dina pengar på en spelsida och se till att du får schyssta bonusar med bra krav.

Om du vill ha riktigt proffsiga tips för dina spel inom League of Legends så kan vi rekommendera dig att läsa lite på r/esportsbettingpro på Reddit där kan du hitta många tips och trix för dina kommande tipsrader.

På Reddit är det privatpersoner som skriver inlägg och ger sina tips. Det bästa är om du själv pluggar på en del innan du genomför spelsystem eller liknande på LoL-matcherna.

Går det att betta på LoL World Championship?

Ja, det går alldeles utmärkt. Nordic Gamers kan tipsa om värdet att spela på LoL Worlds. I den turneringen är bara de bästa lagen med och varje match har stor betydelse, vilket gör att betting på LoL Worlds blir enormt kul och spännande för åskådaren.

För att nämna lite historik bakom Worlds så grundades den turneringsformen 2011 och första tävlingen gick av stapeln i Jönköping samma år. Vinnare av den turneringen var faktiskt Fnatic, som för övrigt är välkända i LoL-kretsar.

Experterna spår att kommande LoL Worlds kommer bli den största hittills om man kikar på antalet betts. Det ger lite perspektiv på hur stor själva turneringen är och hur mycket uppmärksamhet Worlds kommer att få framöver.

Se till att läsa på ordentligt och plugga på samtliga lag innan du lägger dina spelrader på Worlds. Här kommer ett par lag som är värda att hålla utkik efter i kommande tävlingar: Damwon, Fnatic, Suning, G2 Esports, Top Esports, DRX, JD Gaming, Gen.G, PSG Talon, Team Liquid och Team Solomid (TSM). Där har du ett axplock av de största lagen inom League of Legends just nu.

Om du istället är intresserad av att följa enskilda proffsspelare i League of Legends och betta på deras lag, så kan Nordic Gamers rekommendera spelare som exempelvis Rekkles, Faker, Doublelift, xPeke, Perkz och Caps för att nämna ett par stycken. Dessa proffs spelar idag i stora proffslag som tävlar i de största turneringarna. Rekkles är för övrigt en svensk spelare med rötterna i svenskbaserade laget Fnatic, vilket kan vara kul att veta för dig som bettare.

Om du önskar fler tips för betting på League of Legends så är du varmt välkommen tillbaka till Nordic Gamers. Vi kommer erbjuda våra läsare fler tips och rekommendationer framöver!

Om skribenten

Nordicgamers