Recension

Juiced 2: Hot Import Nights

Texttyp: Recension Genre: Sport Format: PC Utgivare: THQ Utvecklare: Juice Games

När alla idéer tagit slut, vad gör man då? Självklart plockar man fram ett klassiskt beprövat spelsätt, lägger till värdelös styrning, ett karriärläge som mot slutet är omöjligt, onlinespelande som är en kopia av offlineversionen, blandar allt med blek och trist grafik, lägger in ljud som får dansband att skämmas och lägger till den absolut hemskaste presentationen någonsin, med halvnakna brittiska brudar som tror att de är vackra för att de lyckats gå ner till en fjortonårings vikt, kan puta på läpparna och dra lite i sin bikini. Juiced 2 är här och det är allt vad jag inte vill att ett bilspel ska vara.

Jag erkänner det direkt. Jag hatar den moderna hip-hop gangsta-blinbling-kulturen som sprider sig överallt. Tack och lov har jag de senaste åren märkt en svag avmattning av fenomenet, men vissa företag tycks fortfarande tycka det är häftigt att förvränga, eller som de själva kallar det, pimpa, om det ens är ett ord, absolut allting till en värld egentligen ingen förstår. Jag skulle kunna ha förlåtit Juiced 2 på den punkten. Det här spelet var inte menat för mig, utan snarare för den jag kallar ”den förlorade generationen”, ungdomar som drar byxorna längs med marken, presterar dåligt i skolan och drömmer om japanska plasträsers stylade till den extrem att till och med Prince skulle ha gått overload.

Jag kunde ha förlåtit allt om det inte hade varit för de låga produktionsvärden som får denna produkt att kännas så ofärdig. Buggade menyer, ett prestationssystem som ingen i hela världen skulle förstå sig på, om än mindre ha någon användning för det. Vad i helvete är egentligen racer-DNA? Och varför är det inte möjligt att navigera i systemet medan tutorial-kärringen babblar på? Inte går det att stänga av heller. Och när menyn till slut ber mig att trycka LB för att gå vidare, ja då, just då, känner jag hur illa det faktiskt luktar kring Juiced 2: Heta Importerade Nätter.

När man väl slagit sig igenom det skal av skit och trams som omgärdar det som enligt framsidan på fodralet ska vara något form av bilspel, så blir man så besviken så där inte finns någon motsvarighet. Styrningen av fordonen är så illa att jag inte vill prata om den. Där de flesta lyckade bilspel, vare sig arkad eller simulation, presterar en körning som spelaren förväntar sig, tycker om och lär sig hantera så ställs allt på huvudet i Juiced 2. Det känns aldrig rätt, det är inte arkad, och det är verkligen inte simulation. Jag vill inte köra bil på det här sättet, och jag skulle inte kunne tänka mig någon annan heller. Och när ”DNA Evolved” ploppar upp för tjugoelfte gången i ett race, ja då orkar jag helt enkelt inte längre. Att drifta runt är som brukligt rätt så skoj, men det gjordes många gånger bättre i Carbon, ett spel jag inte direkt gillade, men som för mig just verkar vara ett mycket bättre alternativ än detta.

Jag ser i dagsläget ingen anledning till att införskaffa Juiced 2. Skulle du få suget på en halvtafflig gangstaräser är Carbon ett mycket bättre val. Vill du ha ett bra bilspel är det bara att snegla mot PGR eller Forza. Är du fortfarande sugen på att ”pimpa” röven av japanska bilar, vänta då ett tag tills spelet sjunkit i pris, det kan knappast dröja särskilt länge.

About the author

Nordicgamers