Recension

Ratchet & Clank: Tools of Destruction

Texttyp: Recension Genre: Action Format: PlayStation 2 Utgivare: Nordisk Film Utvecklare: Insomniac

Nu är det äntligen dags för Ratchet & Clank att ta det stora steget över till den senaste högupplösta konsolgenerationen… och detta med stor framgång.

Det ligger en historik bakom Ratchet & Clank som är svår att missa. Spelen har sålt åtaliga exemplar främst på Playstation 2, och serien har sina trogna fans. Hur bär man sig då åt för att förändra utan att göra någon besviken? Genom att använda hjärnan, så klart.

… och hjärna verkar Insomniac ha gott om. Ratchet & Clank: Tools of Destruction är ett bra äventyr av hög kvalitet. Förutom grafiken (mer om den senare) ligger en bra story och solid spelmekanik till grund för hela upplevelsen och gör spelet näst intill fläckfritt.

Som vanligt ligger stor vikt på vapnen och tillbehör. Det finns ett enormt antal olika gadgets och sätt att förstöra dina fiender på, och de är alla uppgraderbara i valfri ordning. Nytt för den här gången är ett antal minispel, som till exempel när man får manövrera rymdskepp a´la Starfox och bemanna kanonerna. Detta då mellan en resa till en annan planet i galaxen.

Grafiken, ja. Varje bana och karaktär är animerad och renderad i högsta klass och spelet håller en stadig framerate. Från färgglada futuristiska storstadsmiljöer till regniga träskplaneter – alla har de sin egna identitet och stil, och alla ser de riktigt bra ut. Det används inga överdådiga optiska effekter – det mesta är renderat i sin enkelhet med högt polygonantal och superba animeringar.

Just planeterna fungerar som olika banor, där varje bana inte är den andre lik. Alla planeter har sin del av storyn och man kommer att avverka en stor del av galaxen i jakten på Lombaxarnas hemlighet och även träffa på ett par sidekicks. I stort bjuder storyn på kvalitet. Vad är lombaxarnas hemlighet? Varför är Ratchet den sista av sin art? Vilka är zoni som pratar med clank? Allt sammanfogat i ett närmast filmliknande utformande.

Fienderna är fantasirika, men framförallt ger de variation. De soldater som består av något guldfiskliknande i tillhörande skål (+ armar, ben och rustning) är humoristiska, men humorn tar aldrig överhanden. Varje karaktär känns ändå som en del av Ratchet & Clanks knäppa universum, och således blir det helt naturligt – det passar perfekt.

Ratchet & Clank: Tools of Destruction är ett näst intill fläckfritt spel som levererar en härlig spelupplevelse med humor, action och äventyr i ett. Helt klart värt att plocka upp.

About the author

Nordicgamers