Nostalgi

Project Gotham Racing 4

Texttyp: Recension Genre: – Välj grupp – Format: XBOX360 Utgivare: Microsoft Game Studios Utvecklare: Bizarre Studios

När det första PGR spelet kom blev jag fångad. Bizarre Creations hade knåpat ihop ett spel med underbar grafik, fin känsla och ett roligt kudos-system, som premierar den som kör med stil. Speciellt kudos-systemet upplevde jag var ett nyskapande och vinnande koncept, satt i relation till vanliga racers som mest verkade vara riktade till dem som redan utvecklat ett brinnande motorintresse. Jag har aldrig varit en av dem. Och så kom uppföljarna, och spelen i PGR–serien blev gradvis bättre. Det som framförallt utvecklades var grafiken. Nu har vi kommit fram till den fjärde delen i serien, med framförallt två genomgripande nyheter på menyn: Mer avancerade väderväxlingar har lagts till, och så kan man numera även köra motorcykel.

Precis som förväntat pressar Bizarre Creations grafiken ytterligare några snäpp. Den är helt enkelt outstanding, så pass att det förmodligen är det snyggaste spelet som släppts till xboxen i år. De nya vädereffekterna är, förutom att de är väldigt visuellt tilltalande, även en intressant utmaning. Is är halt, dimma skymmer sikten och du får snällt anpassa din körning till rådande förhållanden.

En annan nyhet är som sagt att man numera kan åka båge. Det är för all del roligt i en timme eller så, men ett klart minus är att motorcyklarna är väldigt enkla att ratta. Körkänslan är betydligt sämre än när du rattar en bil och det känns mest som simpel och osofistikerad arkadracing. Det är givetvis något av en besvikelse, när en av de mest emotsedda nyheterna faller så hopplöst platt.

I stort är upplägget givetvis detsamma. Det går ut på att köra fortast och snyggast. Så långt känner vi igen oss. Du har även fler och mer varierade bilar att välja mellan och du har nya banor att raca på, till exempel Shanghai, Macau och Quebec.

Karriärläget i PGR4 har också förbättrats sedan föregångaren. Du har numera en kalender som visar när olika evenemang går av stapeln. Missar du en kvaltävling får du snällt vänta tills nästa tillfälle. Det är en rolig touch. Men det är ju med polarna, eller online, som man får ut mest av ett spel som PGR4. Just online-funktionen är välutbyggd och erbjuder en rad roliga möjligheter.

Ljudet är helt klart beklämmande. Du kan totalkvadda din bil, köra rakt in i ett räcke i flera hundra kilometer i timmen och det låter som om du ramlar av en trehjuling. Det låter till exempel bra mycket mer när du ramlar av brädan i Skate. Det är ett underbetyg. Det hela kompenseras något av mycket bra och varierad musik.

Så till den ofrånkomliga jämförelsen: Forza2 vs. PGR4. Jag är medveten om att åsikterna går isär vad det gäller huruvida det är relevant att jämföra Forza Motorsport2 och PGR4. Och så mycket är ju sant – där det ena är ett arkadspel, är det andra en simulator. PGR4 står dock och balanserar på gränsen mellan arkad och simulator, för visst har man lagt ner mycket krut på att få bilarna att kännas verklighetstrogna. De kränger och sladdar och har sig. Letar man bland de olika plattformarna finns det bra mycket sämre arkadracers att tillgå.

Men om man vill justera motorinställningarna på sitt åk och pilla med dekaler och liknande, erbjuder Forza2 bra mycket mer. Den enda riktigt relevanta skillnaden är emellertid den att i PGR-spelen kan du krascha i 300 km/h och konsekvenserna är endast rent kosmetiska. I Forza får du snällt stå ut med att bilen drar åt fel håll eller lägger av helt. Du tvingas helt enkelt köra mer verklighetstroget för att kunna vinna ditt race. Det som fäller avgörandet i mina ögon är dock körkänslan; hur bilarna låter och hanteras och hur du upplever fartkänslan. Där tycker jag att de två spelen är ungefär lika bra, med ett litet minus till PGR4. Å andra sidan är det roligare att raca i städer än på trista banor.

Sedan är det ju det här med svårighetsgraden, jag vet inte om jag blivit bättre på att ratta bilar på xboxen, men jag får för mig att PGR-spelen var svårare förr. Kanske är det för att jag spenderat mycket tid bakom Forza, som PGR framstår som ett något för enkelt spel.

Så, Forza2 eller PGR? Well, det är en jämn kamp mellan de två, det enda som är helt säkert är att PGR4 är snyggast. Och att det två race-giganterna inte har någon konkurrens överhuvudtaget om förstaplatsen på racingtronen.

Allt som allt: Bizarre Creations har levererat precis vad man kan förvänta sig, utan att tumma på PGR-konceptet: Underbar grafik, nya vädereffekter, nya roliga banor och nya bilar. Good shit, helt enkelt!

Disclaimer

Detta innehåll är återpublicerat från den tidigare hemsidan som hette NordicGamers.se. Vi äger inte rättigheterna till innehållet utan det finns endast här i nostalgisyfte. Vi tycker det är synd att så nostalgifyllda recensioner skulle försvinna från webben och därför har vi skapat denna hyllningssida. Vid frågor, kontakta oss på [email protected].

Om skribenten

nostalgi