Recensioner

Recension 2020 för WarCraft 3

Skriven av Nordicgamers

Vad är Warcraft 3?

Warcraft 3: Reign of Chaos tillhör Warcraft-universumet (samma som World of Warcraft), och spelas i realtid. Här kan du spela som antingen människa, orc, odöd eller nattalv. Warcraft 3 utvecklades av Blizzard Entertainment och släpptes 2002. Det finns även ett påbyggnadsspel till Warcraft 3 som heter The Frozen Throne. 2020 släpptes Warcraft 3: Reforged, som är en uppdaterad variant av spelet med ny grafik, nya mellansekvenser och delvis mer utarbetad historia.

Historien handlar om en orc som heter Thrall. Han har samlat de överlevande orcherna från Warcraft 2. Thrall blir uppsökt av en mystisk profet som varnar honom om att världens undergång är nära. Thrall ger sig då av för att rädda världen. Expansionen, The Frozen Throne, tar vid där Reign och Chaos slutar.

Hur du spelar Warcraft 3

Warcraft 3 är ett strategispel i realtid. Spelet utspelar sig på en karta som varierar i storlek, och är från början dold; du ser mer och mer av kartan, ju mer du utforskar i spelet. Du kan spela både i enspelarläge eller tillsammans med andra.

 I Warcraft 3 ligger fokus på Thrall, en orc som har ett uppdrag han måste klara av.  Du kan dock välja att spela en spelare av en av de raser som finns i spelet, men huvudhistorien är alltid densamma.

Thrall ger sig av till den andra kontinenten på världen för att hitta sanningen och hoppet om att rädda världen. När han slutligen kommer fram dit möter han Jaina, som är prins Arthas Menethils gamla kärlek. Prinsen har efter en rad olika omständigheter, där han försöker rädda sitt folk, blivit en galen tjänare till Lichkungen. Folket håller på att förvandlas till odöda efter att en epidemi har brutit ut, vilket var vad prinsen kämpade mot. Jaina och Thrall kommer först inte överens, men sedan samarbetar de efter att de har fått veta att den mystiska profeten som sände dit Thrall egentligen är Medivh, den sista väktaren. 

Tillsammans beger sig orcherna och människorna till nattalvernas skog. Nattalverna tror att det är en invasionsstyrka och anfaller. Det dyker även upp demoner, och spelet slutar med att nattalverna försöker väcka Malfurion, som är en druid som har legat i dvala i hundratals år, i ett försök att stoppa demonerna.

I spelet ska du lösa uppdrag, hitta mat, bygga hus och delta i strider för att ta dig framåt.

I The Frozen Throne får vi se vad som händer efter originalspelets upplösning. Här får vi följa en nattalv som heter Maiev Shadowsong och en blodalv som heter Kael’Thas. Expansionen introducerar två extraraser, nya byggnader och annat i spelet och fem nya hjältar.

Hjältar och raser i Warcraft 3

Det finns ett flertal olika raser och hjältar i spelet. 

Raserna som finns i spelet är:

  • Night Elves (Nattalver) – Nattalverna är den äldsta rasen i Warcrafts universum. De är skugglika och odödliga, och var de som släppte in magin i världen. I början var de oansvariga med magin, vilket gjorde stor skada. De är nattlevande och har valt att leva helt isolerade.

Några hjältar bland nattalverna är Keeper of the Grove, Priestess of the Moon och Demon Hunter

  • Människor – Människor är duktiga krigare och samarbetar bra med de flesta andra raser.

Några hjältar bland människorna är Paladin, Mountain King och Archmage

  • Undeads (Vandöda) – De vandöda består av döda kroppar, förvirrade själar och flera andra individer. De har möjlighet att väcka de döda. 

Några hjältar bland de vandöda är Death Knight, Dread Lord och Lich

  • Orcer – Orcherna var en gång i tiden duktiga schamaner och levde i ett klansamhälle. De blev dock korrumperade av kaosmagi och blev senare en del av den Horden. Thrall har brutit det demoniska inflytandet och orcherna är redo att leva mer självständigt igen.

Några hjältar bland orcherna är Far Seer, Blademaster och Tauren Chieftain

Spelfältet i Warcraft 3

Det finns ett flertal olika kartor och spelfält som kan spelas i Warcraft 3. Du tar dig från en karta till en annan, och de bygger på varandra. Du kan även skapa och ladda upp egna kartor.

Spelet spelas i ett förstapersonsperspektiv, så du ser genom din karaktärs ögon. Mycket av spelet handlar om strider, så det blir några turer på slagfältet. 

Kända klaner inom Warcraft 3

Warcraft 3, speciellt expansionen The Frozen Throne, har en väldigt aktiv e-sportscen, speciellt i Kina, Tyskland och Sydkorea.

Några av de mer kända klanerna är:

  • MeetYourMakers – MeetYourMakers är ett danskt lag som har haft stora framgångar inom spelvärlden och i Warcraft 3.
  • SK Gaming – SK Gaming är ett tyskt lag som har nått stora framgångar med Warcraft 3. De var dominerande 2002-2003 och är än idag ett framgångsrikt lag.
  • World Elite – World Elite är ett lag från Kina som även de är väldigt framgångsrika i spelet. 2008 utsågs de till årets e-sportlag.

Sammanfattning

Warcraft 3 var en stor succé när den släpptes och ses idag som en av klassikerna i spelvärlden. Universumet i Warcraft är ett av de mest kända och spelade någonsin. Grafiken, historien och spelet är snyggt och bra sammanhållet, och om du är bekant med världen i Warcraft så kommer du att känna igen dig. När Warcraft 3: Reforged släpptes blev dock många fans väldigt besvikna, och spelet blev mest känt för att få ett av de sämsta betygen av fans i spelhistorien. 

Om skribenten

Nordicgamers