Recensioner

Recension 2020 för World of Warcraft (WoW)

Skriven av Nordicgamers

Vad är World of Warcraft?

World of Warcraft – ofta förkortat WoW – är ett MMORPG-spel utvecklat av Blizzard  Entertainment. MMORPG står för Massive Multiplayer Online Role Playing Game, dvs. att ett stort antal spelare spelar samtidigt i en fiktiv värld online. Det här är något som är kännetecknar WoW, då spelet är det enskilt största spelet inom MMORPG. WoW är det fjärde spelet i Warcraft-serien, och släpptes till PC och Mac 2004, på tioårsjubileet av att Warcraft skapades. 

Hur du spelar WoW

Handlingen utspelar sig i tre eller fyra olika världar, beroende på om man räknar Outland och Draenor som en eller två olika världar.

 • Azeroth – Världen där huvuddelen av spelet utspelar sig. Födelseplats för flera av de viktigaste raserna i spelet. Azeroth består av fyra kontinenter och flera stora hav, och påminner om jorden.
 • Outland  – Outland är det som är kvar av den förstörda världen Draenor, och består till stor del bara av öken, sten och sand. Den är numera orcernas hemvärld. 
 • Draenor  – Här levde orcernas företrädare; innan planeten förstördes levde även ett flertal andra humanoida raser här. Det var en rik, grön och fertil värld. 
 • Argus – Argus var ursprungligen hemvärld åt eredar, och de som föddes och levde här var mycket intelligenta och besatt magiska krafter. Numera är planeten hemsökt av demoniska krafter och är en no-fly-zone.

Ett krig utspelar sig och du tillhör en av de två sidorna som finns; antingen tillhör du Alliansen (The Alliance) eller Horden (the Horde). På varje sida finns det sex olika raser att välja mellan som du kan spela som. Det finns även en trettonde ras som finns på båda sidor. Det finns även elva valbara klasser på båda sidor, och du ska välja både ras och klass (vissa kombinationer av ras + klass är dock inte möjliga). Olika klasser har olika färdigheter, vilket till stor del styr vilken roll din karaktär kommer att få under spelets gång. Spelet har genomgått stora förändringar via olika expansioner sedan det släpptes. Nya raser, klasser och spelområden har tillkommit bland annat. 

Under spelets gång ska du lösa olika quests. Det är olika uppdrag som ska slutföras för att kunna komma framåt i spelet. Din karaktär för en quest som ska göras, och får en belöning när den är utförd. Belöningen kan vara erfarenhetspoäng, guld och/eller ryktespoäng. Det finns olika former av quests som man kan göra; en del gör du ensam, en del utförs i grupp, och de kan utföras i olika miljöer och på olika platser. Det finns just nu närmare 10.000 olika quests i WoW.

I WoW ska din karaktär även bekämpa olika monster för att kunna komma vidare, antingen i grupp eller som ensam spelare. Det här är en stor del av spelet och det som lockar många. I dagsläget finns det flera hundra olika sorters monster att slåss mot.

Raser i WoW

Det finns som sagt ett flertal olika raser du kan spela som i WoW. Vi har listat några av raserna här, men det finns fler att välja mellan.

Några av de raser som finns på Alliansens sida är:

 • Dvärgar. Äldre ras av humanoider som är lojala mot människor.
 • Gnomer. Släkt på håll med dvärgarna. Otroligt duktiga på teknik och ingenjörskonst. 
 • Människor. Ett tåligt släkte, orubbliga och ofta duktiga i krig.
 • Nattalver. En urgammal ras, som är odödliga och förde in magin i världen. Häll sig länge helt isolerade.

Några av de raser som finns på Hordens sida är:

 • Orcher. Fysiskt starka; de var ursprungligen ett klanliknande folk som höll på med schamanism, men blev sedan manipulerade av en demonisk ledare (Kil’jaeden) till att leda den blodtörstiga Horden.
 • Tauren. Fysiskt väldigt stora, men fredliga förutom när de upplever sig som hotade. Levde som ett ofrivilligt nomadfolk i öknen innan de gick med i Horden.
 • Troll. En av de äldsta raserna, och kan delas in i flera olika underraser som till exempel skogstroll, djungeltroll och sandtroll. De olika underaserna kan variera i utseende och karaktär.
 • Odöda. Varelser som har dött och sedan fastnat mellan liv och död. De håller på med nekromagi och kan tillhöra vilken som helst av de andra raserna.. Har oftast inga eller väldigt få minnen fån sina tidigare liv.

Klasser i WoW

Det finns elva olika klasser inom WoW, alla med olika egenskaper, styrkor och svagheter. Du kan kombinera en klass med den ras som du har valt; alla raser och klasser kan dock inte kombineras med varandra. De elva klasserna som finns att välja mellan är

 • Krigare (warrior) – duktiga i strid, kan använda alla sorters vapen. Han är betydligt svagare utan sin utrustning. Krigarens främsta uppgift är att skydda resten av gruppen.
 • Helig krigare (paladin)- krigare med magiska krafter. De kan bland annat skapa skyddande auror för att skydda sin grupp.
 • Jägare (Hunter)- de använder framför allt vapen som gör skada på avstånd, som till exempel pilbågar. De är också duktiga på att placera ut fällor. De kan använda sig av feign death, dvs. att låtsas vara döda för att avbryta striden, och har även ett djur som kan användas i strid.
 • Rogue (tjuv/lönnmördare) – den klass som kan utdela maximalt skada på kortast tid. De är duktiga på att smyga, är de enda som kan dyrka upp lås och är mycket duktiga på närstrid.
 • Druid – kan i sin grundform kasta formler och är duktiga magiker, men mindre starka i strid. De kan ändra form till bland annat björnar, träd och andra djur.
 • Präst (Priest)– gruppens dugligaste helare och kan utöva mind control på motståndare
 • Magiker (Mage) – använder sig av magi för att skada sina fiender.
 • Häxmästare (Warlock) – kan ha olika medhjälpare och olika starka förmågor. De har även tillgång till redskap som bland annat kan återuppväcka de döda.
 • Shaman – starka magiker, kan även vara helare även om det är mer ovanligt. De avvänder sig ofta av totems som har olika funktioner, som skydd eller för att sakta ner fiender.
 • Death knight – en specialklass som låses upp först på level 55.

Kända klaner inom WoW

Det finns flera lag eller klaner som spelar WoW p professionell nivå. Att spela World of Warcraft och tjäna pengar på det är något som många är intresserade av, och det finns många lag som tävlar på mer eller mindre hög nivå Här är några av dem:

 • Method: Triforce är ett lag som har vunnit flera tävlingar. De har sin bas i Europa.
 • Panda Global  är ett nordamerikanskt lag som även de har varit framgångsrika i flera internationella tävlingar.

Sammanfattning

World of Warcraft är ett av de mest kända och framgångsrika onlinespelen någonsin, och har enskilt den största delen av alla MMORPG-spelare i världen. Den utspelar sig i en fantasyvärld, har en intressant historia och fin grafik. För många har det blivit en del av deras sociala liv att spela WoW, och många ha utvecklat vänskapsrelationer via spelet. Det är inte svårt att se varför det har blivit så pass populärt, då det alltid finns möjlighet att utvecklas och bli bättre, det finns nya delar av världen att utforska och nya strider att ta del av.

Om skribenten

Nordicgamers